Komična jednočinka Hrvatskog baroknog ansambla

U nedjelju, 22. listopada u 20 sati u Satiričkom kazalištu Kerempuh održava se 5. koncert u 23. koncertnoj sezoni Hrvatskog baroknog ansambla. Riječ je o komičnoj jednočinki Služavka gospodarica iz pera Giovannija Battiste Pergolesija, koja će dočarati glazbom i glumom kako je lukava služavka Serpini (Nikolina Hrkać, sopran) zagospodarila i srcem i domom svog gazde (Marin Čargo, bariton) i sve to uz pomoć svestranog sluge Vesponea (Boris Barukčić).

Malen je broj glazbenih djela s tolikim utjecajem, naslijeđem, te na koncu i s neograničenim rokom trajanja, kao što je to Pergolesijeva Služavka gospodarica, nastala kao svojevrsna šaljiva intervencija unutar ozbiljne opere. Prvotno mišljena u dva nastavka – dva intermezza kojima se napuljska publika opuštala između činova opere Il prigionier superbo (The Proud Prisoner), doživjela je veliki uspjeh, te je zaživjela i u samostalnom obliku, izvan granica originalne opere koja je vrlo brzo pala u zaborav.

Priča je to o vječnim temama ljubavnih dvojbi, planova, svađa i zavođenja, uz stalešku razliku koja dodatno komplicira život junaka – mlade sluškinje Serpine i staroga gazde Uberta. Likovi potječu iz pučke tradicije talijanske commedie dell’arte u obliku tipiziranih karaktera – bogatog i ostarjelog zanovijetala, te mlade i proračunate sluškinje koja vodi glavnu riječ – ali je životnost njihovih replika toliko snažna, da je vjerojatno i tadašnjoj publici 1733. g. bilo napeto saznati kako će se čitava zavrzlama riješiti. Popularnost djela brzo je zagospodarila pozornicama diljem Europe; u Parizu je izazvala goleme svađe i proteste među opernom publikom, ali je i inaugurirala nove žanrove: operu comique i operu buffu. Na koncu, preživjela je na pozornicama sve do današnjih dana, uvijek svježa i aktualna, zabavna i napeta u prepredenim nastojanjima naslovne junakinje koja ne preza ni od čega kako bi ostvarila svoje ciljeve.

Tim: Hrvatski barokni ansambl, Pavao Mašić, čembalo i umjetničko vodstvo; Dražen Šivak, redatelj; Dženisa Pecotić, kostimografija i scenografija; Nikolina Hrkać, sopran; Marin Čargo, bariton; Boris Barukčić, glumac.

Izvor: www.kazalistekerempuh.hr, Kulturauzagrebu.hr, 17. listopada 2023.