Nebesa Srđana Dragojevića u Kinoteci

U Kinoteku, u tjednu od 27. do 30. prosinca 2021. među novitete stižu Nebesa – nova komedija Srđana Dragojevića, a godinu zaključuje Intervju s vampirom, posveta nedavno preminuloj Anne Rice.

Nakon što nas je nasmijao filmovima kao što su Parada (2011) i Mi nismo anđeli (1992), Srđan Dragojević na velika platna vraća se Nebesima. Riječ je o omnibusu od tri crnohumorne priče smještene u postkomunističko društvo puno praznovjerja, korupcije i nade, koje nude dirljiv i osebujan prikaz božjih čuda. Uigrana glumačka ekipa i Dragojevićev talent za društvenu satiru garancija su dobre zabave. Među ostalim Novitetima pogledajte Paralelne majke, izvrsnu melodramu Pedra Almodóvara o dvije žene čiji se životi isprepleću nakon susreta u rodilištu, koja je Penelope Cruz donijela nagradu za najbolju glumicu na Filmskom festivalu u Veneciji. Izvrsne glumačke nastupe naći ćete i u maštovitoj komediji Francuska depeša Wesa Andersona i Dinastiji Gucci Ridleya Scotta, a humora ne nedostaje ni u Deset u pola Danisa Tanovića, humornoj drami o potrazi za najboljom ćevabdžinicom na sarajevskoj Baščaršiji s Brankom Đurićem i Izudinom Bajrovićem u glavnim ulogama.

U sjećanje na nedavno preminulu književnicu Anne Rice, autoricu svjetski popularnog serijala Vampirske kronike, staru godinu ispratit ćemo adaptacijom njezina najpoznatijeg djela – Intervju s vampirom. Ova raskošna kombinacija melodrame, povijesnog filma i strave drži se za klasik
postmodernstičkog horora, koji je našu predodžbu vampira pomogao transformirati iz zubatih čudovišta u romantične antijunake. Premda se Riceine Vampirske kronike drže za preteče suvremenih uspješnica kao što je planetarno popularna saga Sumrak, budite upozoreni: Riceini vampiri grizu! Rice je objeručke prigrlila transgresivni potencijal vampirske mitologije, ali i ljudske korijene čudovišnosti svojih likova. Rezultat je senzualno, provokativno i subverzivno ostvarenje koje istovremeno užasava i fascinira. Uz sugestivnu režiju Neila Jordana, uspjehu filma pomogli su i nadahnuti nastupi Brada Pitta i Toma Cruisea u glavnim ulogama, a ne treba zaboraviti ni impresivni nastup tada dvanaestogodišnje Kirsten Dunst u ulozi Claudije, vampirice zarobljene u tijelu djevojčice, koja joj je donijela i nominaciju za Zlatni globus.