Knjiški moljac – 4. seansa

Četvrta po redu seansa Knjiškog moljca – emisije Radio Studenta o teoriji književnosti i kulturi, aziva Let’s Get Liminal: Liminalni prostori i labirinti, uživo će se održati u utorak, 9. travnja u 20 sati u KIC-u (Preradovićeva 5). Voditeljice Ema Marača i Izabela Šegedin analizirat će prostore u kojima se lako izgubiti: liminalne prostore i labirinte.

Liminalni prostori u meme formatu cvatu bespućima interneta od 2019. godine. Takvi memovi najčešće prikazuju interijere sumnjivo lišene ljudskog prisustva, a krasi ih atmosfera jeze i prolaznosti. Kako i zašto su nastali? Što nam govore o našem odnosu prema prostoru i vremenu? Kako se uklapaju u ideju heterotopije Michaela Foucaulta, odnosno jezivog Marka Fishera?

Labirinti su posvuda i povlače za sobom niz pitanja, na primjer: kako je znanje povezano s labirintima i što o njima znaju Jorge Luis Borges i njegov mistični fiktivni dvojnik? Kako labirinti izgledaju u književnosti, ali i kako književnost izgleda onda kada je rastegnuta čak i preko granica vlastitih korica?! Što se događa jednom kada knjiga postane labirint, ili kada se labirint pretvori u knjigu? Je li to sve jedno te isto?

Ulaz je besplatan.

Izvor: www.kic.hr, Kulturauzagrebu.hr, 4. travnja 2024.