Knjiga o povijesti umjetne inteligencije

U srijedu, 11. travnja u 19 sati u HDA-u (Marulićev trg 21) održat će se predstavljanje knjige Lane Žaje Povijest umjetne inteligencije – informacijsko komunikacijski aspekti u umjetnoj inteligenciji.

Predstavit će je autorica knjige Lana Žaja, urednik knjige, akademik Bojan Jerbić, profesor emeritus s Fakulteta strojarstva i brodogradnje, potom recenzenti knjige Zdenko Kovačić, voditelj Laboratorija za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS) s Fakulteta elektrotehnike i računarstva, arhivski savjetnik Tomislav Car te Sven Maričić, voditelj Laboratorija za robotiku i umjetnu inteligenciju na Tehničkom fakultetu. Ujedno će se moći pogledati i izložba slika pod nazivom Zagreb Art Singularity: When AI Meets Creation Ace Momčilovića, suosnivača Global AI Ethics Instituta.

Knjiga je rezultat interdisciplinarnog istraživanja u informacijskim i komunikacijskim znanostima, s osvrtom na digitalne arhive. U polju umjetne inteligencije s naglaskom na digitalnu humanistiku i multidisciplinarnost, knjiga se bavi umjetnom inteligencijom od početaka legendi o umjetnoj inteligenciji iz doba antike do početka 2023. godine. Koncepcijom i oblikovanjem knjiga je namijenjena istraživačima koji izučavaju filozofiju i povijest razmišljanja o umjetnoj inteligenciji, multidisciplinarnim znanstvenicima i transhumanistima, ali i široj javnosti te svima koje zanimaju dostignuća umjetne inteligencije kroz povijest te njezinih tvoraca općenito, a posebice znanstvenika koji razvijaju umjetnu inteligenciju u Republici Hrvatskoj. Ova knjiga otvara mnoga pitanja o ubrzanoj evoluciji ljudske civilizacije zbog naprednog razvoja umjetne inteligencije te daje temelj za buduća inovativna rješenja i istraživanja.

Izvor: www.arhiv.hr, Kulturauzagrebu.hr, 9. travnja 2024.