Knjiga o Kosinjskoj tiskari

Na Grafičkom Fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (Getaldićeva 2/I) na 27. Međunarodnoj konferenciji tiskarstva, dizajna i grafičkih komunikacija u petak, 29. rujna 2023. u 11 sati te u Društvu prijatelja glagoljice na Nadbiskupijskom pastoralnom institutu (Kaptol 29A) 13. prosinca 2023. u 19 sati u dvorani Vijenac održat će se promocija knjige mr. sc. Ivana Mancea Kosinjska tiskara.

Knjiga donosi najnovije povijesne elemente i saznanja o Kosinju u Lici kao najizglednijem mjestu dotiskivanja naše prve tiskane knjige, Misala po zakonu rimskoga dvora od 22. veljače 1483. te potom i Brevijara po zakonu rimskoga dvora iz vjerojatno 1490. (ne 1491.) godine.

Kosinj i Kosinjska tiskara sinonim su vrhunske razine hrvatske srednjovjekovne kulture, intelekta i pismenosti kojima smo stajali uz rame s najnaprednijim narodima Europe i svijeta.

Knjiga predstavlja povijesnu, informacijsku i kartografsku studiju koja je nastala iz doktorskog rada u području srednjovjekovne povijesti, obranjenog na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu s najvećom pohvalom za izuzetno izvrsne radove (summa cum laude). Ona je produkt prikupljanja povijesnih izvora i njihove kontekstualizacije kroz višegodišnji rad na problematici hrvatske inkunabulistike.

Izvor: www.kosinj.com, Kulturauzagrebu.hr, 14. rujna 2023.