Kinoteka u šumi

Gostovanje Kinoteke na Ljetnoj pozornici Tuškanac nastavlja se obljetničarskom projekcijom kultne Svete planine Alejandra Jodorowskog, a među aktualne naslove stiže iščekivani Asteroid City Wesa Andersona.

U četvrtak, 17. kolovoza, na Ljetnoj pozornici Tuškanac prikazuje se Sveta planina, nadrealistički klasik Alejandra Jodorowskog o neobičnoj skupini pustolova predvođenih karizmatičnim alkemičarem u potrazi za spoznajom. Ova psihodelična priča o prosvjetljenju, inspirirana tarot-kartama i psihomagijom, jedan je od najoriginalnijih filmova 1970-ih i već desetljećima osvaja nove generacije gledatelja grotesknim humorom, neobuzdanom maštovitošću i alegorijskom pričom o potrebi za nadilaženjem svjetovnih problema. Film je producirao Allen Klein, menadžer benda The Beatles, a financirali su ga John Lennon i Yoko Ono.

Povodom 50. obljetnice Svete planine na Ljetnoj pozornici Tuškanac prikazuje se restaurirana verzija ovog kultnog filma.

Asteroid City iščekivani je novi film Wesa Andersona, koji je svjetsku premijeru imao na Filmskom festivalu u Cannesu. Film krasi prepoznatljiva Andersonova estetika, obilježena specifičnim humorom i vizualnim stilom te uvijek impresivnom glumačkom ekipom, u kojoj se ovoga puta nalaze Jason Schwartzman, Scarlett Johansson, Tom Hanks, Tilda Swinton i mnogi drugi. Film je na rasporedu u petak, 18. kolovoza i subotu, 26. kolovoza.

Među ostalim naslovima prikazuju se i dvije hvaljene kriminalističke drame. Prva je Nostalgija Marija Martonea (15. kolovoza), melankolična priča o muškarcu koji po povratku u Napulj saznaje da mu je najbolji prijatelj iz djetinjstva postao jedan od najozloglašenijih ljudi Camorre. Nostalgija je prikazana u konkurenciji festivala u Cannesu, a glavnu je ulogu odigrao izvrsni Pierfrancesco Favino.

Druga je Indigo kristal (16. kolovoza), impresivni dugometražni debi mladog redatelja Luke Mihailovića, koji je zahvaljujući odlično vođenoj priči, autentičnom settingu i sjajnim glumačkim nastupima kritika već uvrstila među najbolje suvremene srpske filmove. Film govori o mladiću koji se po izlasku iz zatvora želi asimilirati u obično društvo, no sve će se promijeniti kada shvati da brat njegova preminulog najboljeg prijatelja nastavlja putem bezakonja koji je želio napustiti. Glavne uloge izvrsno su odigrali Miodrag Radonjić i Denis Murić.

U nedjelju 13. kolovoza, na rasporedu je uzbudljivi kriminalistički triler Amore Andree di Stefana, a sljedeći vikend, u subotu 19. kolovoza jedan od najvećih ovogodišnjih hitova: biografska drama Oppenheimer Christophera Nolana.

Od sljedećeg tjedna projekcije počinju od 20:30 sati. Za projekcije u sklopu programa Kinoteka u šumi može se koristiti važeći Filmski pokaz.

Detaljne informacije o programu na poveznici www.ljepotu.hr.

Izvor: www.ljepotu.hr, Kulturauzagrebu.hr, 12. kolovoza 2023.