Kino premijera dokumentarnog filma Galeb redatelja Ivana Živkovića Žike

U subotu 24. listopada u 19:00 sati, u Kinu Metropolis, u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu održat će se kino premijera dokumentarnog filma Galeb redatelja i scenarista Ivana Živkovića Žike.

Galeb donosi priču o brodu s kojim je jugoslavenski predsjednik Josip Broz Tito putovao 14 puta, posjetio 18 zemalja na tri kontinenta, pristavši u 29 luka, za što je trebao 479 dana plovidbe. Na tim putovanjima dogovorio je Nesvrstane, najveći svjetski savez zemalja nakon Ujedinjenih naroda, tadašnji treći blok Hladnog rata. U taj savez ušle su mnogoljudne svjetske sile: Indija, Indonezija i Egipat, a okupili su i veliki broj tada dekoloniziranih zemalja svijeta. Jugoslavija je bila lider Nesvrstanih, a Tito njihov vođa. Dokumentarni film ‘Galeb’ ne valorizira, čak i ne informira potpuno o intrigantnoj povijesti, nego daje atmosferu tog vremena, politike, putovanja i egzotičnih zemalja koristeći se bogatom arhivskom građom iz tog doba.

Ivan Živković Žika hrvatski je novinar i televizijski redatelj, producent i scenarist dokumentarnih filmova rođen u Šibeniku 1982. godine. Njegov redateljski prvijenac bio je film ‘Ćiro’, dokumentarac o Miroslavu Ćiri Blaževiću iz 2006. godine, a režirao je i tri filma iz dokumentarne tetralogije ‘Varoški amarcord’.