Kino na rubu

Programski filmski ciklus Muzeja suvremene umjetnosti Kino na rubu predstavlja suvremene hrvatske autore koji djeluju na rubu filmskog roda, prelazeći svojim autorskim izričajem kroz eksperimentalni, animirani, dokumentarni i igrani film. U programu su zastupljene i umjetničke organizacije, obrazovne institucije i producentske kuće s ciljem umrežavanja ideja i praksi, stvaranja nove publike i novih filmskih autora.

Ciklus istražuje primjere imanentne povezanosti i međuodnosa likovne i filmske umjetnosti, te njihovo zajedničko ishodište. Obuhvaćene radove karakteriziraju snažni autorski postupci i tehnike, slobodniji narativni pristup, raznolikost umjetničkih izričaja i medija, kao i visoki umjetnički standardi u izražavanju filmskih vizija.

Program se sastoji od pet tematskih blokova koji uključuju projekcije filmova i razgovore s gostima: Nasljeđe i suvremenost  – Zagreb film, Blok autora, Alternativne kinematografije, Antropološki filmski eksperimenti, Mentori i studenti.

Ovogodišnji ciklus započinje u četvrtak, 21. ožujka tematskim blokom Nasljeđe i suvremenost  – Zagreb film, posvećenom produkciji umjetničkih organizacija i producentskih tvrtki, u kojem se predstavlja izbor recentnih animiranih filmova iz produkcije Ustanove Zagreb film. Izbor filmova uključuje radove autora različitih generacija, različitih postupaka i tehnika od stop animacije, 2D digitalne klasične animacije do lutka-film animacije.

Nakon projekcije filmova, razgovara se s ravnateljem Ustanove Zagreb film Vinkom Brešanom i umjetničkom supervizoricom animiranih filmova Petrom Zlonogom.

U Bloku autora, koji slijedi u travnju, predstavlja se opus skladatelja i dizajnera zvuka Vjerana Šalamona, kroz izbor najznačajnijih kratkometražnih animiranih i eksperimentalnih filmova koje je ostvario u suradnji s renomiranim filmskim autorima ali i mladim diplomcima na ALU. Uz razgovor s autorom i njegovim gostima podsjetit će sena snažan doprinos zvuka u filmskoj umjetnosti i kreativne mogućnosti glazbe i dizajna zvuka u animiranom i eksperimentalnom filmskom stvaralaštvu. Naredni tematski blok  Alternativne kinematografije predstavlja Marinu Kožul – urednicu, selektoricu, producenticu i mentoricu u području eksperimentalnih, inovativnih i umjetničkih filmova. Antropološki filmski eksperimenti donosi rad autora Dana Okija i rad belgijskog autora Laurenta Van Lanckera, koje karakteriziraju dnevnički i antropološki filmski narativi. U bloku Mentori i studenti upoznat će se filmove mentora Daniela Šuljića i diplomaca i studenata Odsjeka za animirani film ALU.

**

Blok # 1 Nasljeđe i suvremenost – Zagreb film

21. 3. u 18 sati, dvorana Gorgona MSU

Aleph, Slobodan Tomić, 2023

Odrasti u malo drvo, Noemi Ribić, 2019

Pokretni elementi, Marko Tadić, 2016

Oni žive noću, Goran Trbuljak, 2016

Motivi, Danijel Žeželj, 2019

Iris, Lucija Bužančić, 2020

Bijela vrana, Miran Miošić, 2018

Posljednji izazov, Božidar Trkulja, 2017

Razgovor s gostima: Vinko Brešan i Petra Zlonoga

**

Ulaz na program je besplatan.

Voditeljica programa: Miranda Herceg

Program podržali: Gradski ured za kulturu i civilno društvo Grada Zagreba i Hrvatski audiovizualni centar

Izvor: www.msu.hr, Kulturauzagrebu.hr, 18. ožujka 2024.