Kazališna premijera Teatra K.

Prvu ovogodišnju kazališnu premijeru autorske drame Ljubav na odru u režiji Mihaela Željka Crnčeca, u četvrtak, 25. travnja u Kinu Forum (Jarunska ul. 2) premijerno izvode članovi Teatra K. Repriza je u ponedjeljak, 6. svibnja.

Ova predstava u produkciji studentske kazališne sekcije Odsjeka za Komparativnu književnost Filozofskog Fakulteta u Zagrebu vrlo je zahtjevna, drska, teoretski izazovna, nametljiva te u krajnju ruku pretenciozna predstava koja se po svojoj ambicioznosti može natjecati s profesionalnim kazališnim produkcijama na području grada Zagreba.

Radi se o predstavi koja svoj narativni kostur preuzima iz francuskog filma 8 žena redatelja Françoisa Ozona, ali umjesto Ozonovih 8 junakinja, žene Ljubavi na odru Krležine su junakinje: Laura Lenbach (U agoniji), Ana Borongay (Zastave), Klara (Leda), Regina (Povratak Filipa Latinovicza), Melanija Krvarić (Tri kavaljera frajle Melanije), Šarlota Castelli-Glembay (Gospoda Glembajevi), Jadviga Jesenska (Na rubu pameti) i Eva (Vučjak). Upravo te žene naći će se zarobljene u kući usred ničega na dan ubojstva (neimenovanog) muškarca, koji je u različitim (rodbinskim i/li ljubavnim) odnosima prema svakoj od žena. U pokušaju da se otkrije tko je ubio voljenog muža, brata, oca, šogora i ljubavnika na vidjelo će isplivati mnoge duboko zakopane tajne i to na jedan vrlo krležijanski način – uz mnoštvo kaprica, intelektualnih i artističkih prepirki, dekadencije i dramskih obrata.

Ono što ovu predstavu razlikuje od mnogih klasičnih uprizorenja Krleže upravo je Crnčecova režija čiji je modus operandi camp. Pojam je to uz koji se vežu pridjevi kao što su razmetljivo, teatralno, pretjerano, ženstveno i prepuno viška. Upravo stoga, ovaj kazališni komad zasigurno neće imati manjka scenske pirotehnike – od gizdavih kostima (za koje je zaslužan Luka Boduljak), upečatljivih plesnih koreografija (čiji je autor Marko Marić), glazbenih točaka koje pjevaju same glumice, njihovih komičnih performansa, pa sve do frankensteinskog spoja autorskog i kanonskog teksta Crnčeca i Krleže.

Ulaz je slobodan.

Izvor: www.facebook.com/teatarK, Kulturauzagrebu.hr, 18. travnja 2024.