Kampanja Srpanj bez plastike

Okolišni filmski festival Zelene akcije, u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom, održava kampanju Srpanj bez plastike, koja započinje projekcijom dokumentarnog filma Izvan prostora i vremena cijenjenog austrijskog redatelja Nikolausa Geyrhaltera u subotu, 1. srpnja u 21.30 u Dokukinu KIC (Preradovićeva 5).

Film je ovjenčan Velikim pečatom u Regionalnoj konkurenciji ovogodišnjeg Zagreb Doxa, a nominiran je i za Europsku filmsku nagradu kao najbolji dokumentarni film.

Izraz izvan prostora i vremena odnosi se na predmete koji se nalaze gdje izvorno ne pripadaju, a takvih je predmeta mnogo na mjestima koje Geyrhalter posjećuje za potrebe ovog filma. Njegova jedinstvena slikovnost sastoji se od precizno složenih slika putem kojih dokumentira nepregledne količine otpada na našem planetu.

Na svom putovanju od planinskih vrhunaca u Švicarskoj, preko obala Grčke i Albanije, austrijske spalionice otpada, Nepala i Maldiva pa sve do pustinja Nevade, autor filma prikazuje beskonačnu ljudsku borbu da se pod kontrolu stave goleme količine otpada koje svakodnevno proizvodimo. Prikupljanje, usitnjavanje, spaljivanje, pokapanje – sizifovski posao koji prividno rješava globalni problem smeća koje tiho raste.

Srpanj bez plastike započinje u filmskoj noti, a rasprave i edukacija na temu borbe protiv zagađenja jednokratnom plastikom nastavit će se u ostatku programa kampanje koji će biti uskoro objavljen.

Ulaz je slobodan.

Izvor: www.dokukino.net, Kulturauzagrebu.hr, 28. lipnja 2023.