Jubilazna izložba Hrvatskog likovnog društva Naših prvih 40

U utorak, 15. ožujka 2022. s početkom u 18 sati galerija Modulor Centra za kulturu Trešnjevka otvara jubilarnu izložbu Hrvatskog likovnog društva pod nazivom Naših prvih 40. Ove godine, Hrvatsko likovno društvo slavi 40. rođendan i obilježit će ga jubilarnom skupnom izložbom članova na kojoj će publika imati mogućnost zaviriti u raznolikost tehnika, medija i izričaja umjetnika, dugogodišnjih članova Društva. Iako pomalo samozatajno, HLD jedna je od rijetkih likovnih udruga koja se može pohvaliti sa tri nagrade Sabora kulture kao najuspješnije likovne udruge, uz mnogobrojna priznanja i pojedinačne nagrade za ostvarenja u slikarstvu i skulpturi. Izložba će biti otvorena do 8. travnja 2022. i može se besplatno pogledati radnim danom od 10 do 19 sati.

Kada je 20. siječnja 1982. godine na poticaj likovnog kritičara prof. Juraja Baldanija, grupa entuzijasta utemeljila Zajednicu likovnih radnika Zagreb, nisu mogli niti pretpostaviti da će cijela ta ideja imati toliki odjek. Zajednica je okupila akademski neobrazovane, ali nadarene likovne stvaraoce Zagreba, ali i cijele Hrvatske te im je pomagala u njihovom daljnjem razvoju. Zajednica likovnih radnika Zagreb preimenovana je 1. veljače 1998. godine u Hrvatsko likovno društvo, naglašavajući da se ne radi samo o uskom krugu likovnih stvaralaca iz Zagreba, već i iz cijele Hrvatske, pa mu prema tome pripada i posebno mjesto na kulturnoj sceni nove države.

Od prvih početaka, kroz  Zajednicu i Društvo prošlo je više od 600 članova, dok HLD danas broji stotinjak registriranih članova, povezanih strašću prema stvaranju umjetnosti. Među članovima umjetnici su najrazličitijih izričaja i profesija, a kroz godišnji prijem novih članova, Društvo neprestano raste, mijenja se i pomlađuje, kako mlađim generacijama, tako i generacijama srednje ili starije životne dobi koje neprestano otkrivaju nove tehnike i stilove. Iako su velike razlike u likovnom opredjeljenju i načinu rada, u skladu s vremenom i općom kulturno-umjetničkom scenom HLD zajedno sa svojim članovima konstantno raste i razvija svoje umjetničke poglede, a uz bezrezervnu pomoć svojih članova volontera radi kao najaktivnija i najbrojnija likovna udruga u Hrvatskoj.

HLD je ujedno jedina likovna udruga koja se može pohvaliti svojim vlastitim galerijskim prostorom u Tratinskoj 15, u Zagrebu, gdje se godišnje postavi tridesetak što skupnih, što samostalnih izložbi uz stalna gostovanja renomiranih umjetnika raznolikih umjetničkih izričaja i tako već gotovo 40 godina, čime Hrvatsko likovno društvo potvrđuje svoju relevantnost i poziciju na kulturno-umjetničkoj sceni Zagreba i Hrvatske.