Jedinstven fenomen – Gruzijski nacionalni balet

U nedjelju, 21. svibnja 2023.u 20 sati u Velikoj dvorani prvi put u Vatroslavu Lisinskom nastupa jedan od najslavnijih plesnih ansambala na svijetu – Gruzijski nacionalni balet Sukhishvili. 

Spektakularnim nastupom Gruzijski nacionalni balet publici će se predstaviti impresivnom koreografijom i orkestrom s jedinstvenim instrumentima čiji zvuci pričaju glazbenu povijest i tradiciju autentičnog gruzijskog plesa više od 75 godina.

Nevjerojatnim umijećem na sceni i uzbudljivim koreografijama kojima prkose gravitaciji, stekli su nazive poput „leteći Gruzijci“, „osmo svjetsko čudo“, „uragan na pozornici“, „čudo iz Gruzije“, „poezija u pokretu“, „najbolji plesači na svijetu“ i dr., a nekoliko puta proglašeni su „najboljim showom na Broadwayu“.

Sukhishvili su osnovani 1945. godine i brzo su stekli ugled koji se proširio širom svijeta. U preko 75 godina postojanja, nastupali su u više od 100 zemalja i oduševili preko 90 milijuna ljudi.

Kompleksna i zahtjevna koreografija spaja savršeno sinkronizirane pokrete trupe sa zadivljujućim tehničkim umijećem pojedinačnih izvođača: energični muški plesači spretno lete kroz zrak sudarajući se mačevima i bodežima, natječući se u dinamici pokreta i visini skoka kako bi osvojili naklonost elegantnih plesačica koje minucioznim koracima graciozno lebde pozornicom.

Zaštitni znak Sukhishvili ansambla je „ples na prstima“, zahtjevni koreografski pokret koji se uči od 5. godine i neprestano usavršava tijekom života.

Baletni ansambl uvijek nastupa u pratnji vlastitog orkestra u sastavu glazbenika koji se naraštajima obrazuju za sviranje na gruzijskim tradicionalnim glazbalima. Očaravajućim kostimima ansambl je utjecao i na svijet mode: 50-ih i 60-ih godina izrađivali su ih u suradnji s modnim kućama Chanel, Yves Saint Laurent, Giorgio Armani i Christian Dior.

Dvosatni program Gruzijskog nacionalnog baleta Sukhishvili s preko 60 sudionika na sceni priča je o borbi, patnji i heroizmu gruzijskog naroda.

Izvor: www.lisinski.hr, Kulturauzagrebu.hr, 1. svibnja 2023.