Jalta, Jalta ponovo na repertoaru

Vjerojatno najomiljeniji domaći mjuzikl, Jalta, Jalta autora Milana Grgića i Alfija Kabilja, nakon višegodišnje stanke od siječnja se vraća na Komedijin repertoar. Svečana izvedba obnovljene predstave je u četvrtak, 18. siječnja u 19:30 sati, a ostale izvedbe na rasporedu su 16., 17., 19. i 20. siječnja.

Režiju Vlade Štefančića iz 2010. godine prenio je Marko Juraga, a dirigenti su Krešimir Batinić i Davor Kelić. Scenograf je Dragutin Broz, kostimografkinja Elvira Ulip, a koreografiju Tihane Škrinjarić prenijeli su Tina Vrtar Stipić i Mladen Mordej Vučković.

Radnja se odvija na Jalti, u veljači 1945. godine, za vrijeme održavanja glasovite konferencije na kojoj su Staljin, Churchill i Roosevelt dijelili svijet. S državnicima na Jaltu stigla su tri njihova sobara: Rus Griša, Englez Stanley i Amerikanac Larry. Oni su zaduženi čuvati i zračiti rublje šefova triju svjetskih velesila. U ulozi Nine Filipovne su Sandra Bagarić, Danijela Pintarić i Renata Sabljak, dok su uz Đanija Stipaničeva, Ronalda Žlabura i Dražena Bratulića u ulogama sobara odsad i Fabijan Pavao Medvešek (Griša, ruski sobar), Filip Hozjak (Larry, američki sobar) i Jan Kovačić (Stanley, engleski sobar), a u ulozi Marfe, sluškinje u Vili Aramovski je Vlatka Burić Dujmović. Mila Elegović i Jasna Palić Picukarić su Brigadirke, Samuela, slugu u vili Aramovski tumače Adalbert Turner i Dario Došlić, dok su novi Generali Zlatko Ožbolt, Goran Malus i Saša Buneta. Šefovi ruskih, američkih i engleskih agenata su Božidar Peričić, Boris Barberić te Adam Končić / Dario Štulić. Sudjeluju Zbor, Balet i Orkestar Kazališta Komedija.

Izvor: www.komedija.hr, Kulturauzagrebu.hr, 2. siječnja 2024.