Izvanredno virtuozan gitarist

U utorak, 9. svibnja 2023. u 20 sati u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog u ciklusu gitarskih koncerata Guitarra Viva održat će se Večer flamenko gitare Griše Gorjačeva (Rusija/SAD).

Rođen u Sankt Peterburgu, Griša Gorjačev započeo je karijeru kao devetogodišnje čudo od djeteta. Poznat je po izvanrednom glazbenom senzibilitetu i tehničkom virtuozitetu u izvedbama klasične glazbe i flamenka. Jedan je od malobrojnih gitarista na svijetu koji oživljavaju tradiciju flamenko gitare u koncertnom okruženju, a koju su predvodili legendarni majstori flamenka kao što su Ramón Montoya i Sabicas. Griša nastoji održati na životu starija remek-djela flamenka koja danas postoje samo na nosačima zvuka, izvodeći ih na koncertima. Umjesto pukog kopiranja, on stvara vlastite interpretacije tih remek-djela, koristeći dinamiku i tonske boje koje se obično povezuju s klasičnom gitarom.

Nakon turneje po Španjolskoj, dobio je priliku svirati flamenko legendi Pacu de Lucíji, koji je ubrzo nakon toga osobno intervenirao u podršci njegovu zahtjevu za američku vizu, koja mu je dodijeljena 1997. na temelju „izvanredne sposobnosti“.

Program: Paco de Lucia, Sabicas, Amigo, Escudero, Nuñez, Sanlúcar

 Izvor: www.lisinski.hr, Kulturauzagrebu.hr, 7. svibnja 2023.