Između revolucija

Kinopremijera nagrađivanog hibridnog filma rumunjskog redatelja Vlada Petrija Između revolucija svoju zagrebačku kinopremijeru imat će u četvrtak, 18. siječnja u 19 sati u Dokukinu KIC (Preradovićeva 5).

Ovaj intimni epistolarni dokumentarac o strastvenoj korespondenciji Iranke i Rumunjke koja se odvijala dugi niz godina osvojio je čitav niz priznanja i nagrada, među kojima su i nagrada FIPRESCI na Berlinaleu te posebno priznanje u regionalnoj konkurenciji na ZagrebDoxu, i to zbog „finese kojom odmata klupko kolektivne povijesti i propituje društvene tabue“.

Dvije žene dopisuju se neumorno na razmeđi revolucija, prosvjeda i turbulentnih političkih zbivanja koja su poharala njihove zemlje. Kroz intrigantne i rijetko viđene arhivske snimke, Između revolucija odmata klupko kolektivne povijesti, svu nadu i razočaranja koja donose političke transformacije, te propituje represiju i položaj žena u zemljama gdje su povijest pisali gotovo isključivo muškarci.

U nastavku tjedna prikazuje se Rumunjski ciklus. Još jedan međunarodno priznati rumunjski dokumentarac koji je osvojio niz od Nagrade publike LUX i Europske filmske nagrade, sve do nominacija za Oscara – Kolektiv Alexandera Nanaua. Riječ je o prvom rumunjskom filmu koji je zaradio oskarovsku nominaciju, te drugi film nakon Medene zemlje nominiran u kategoriji najboljeg stranog filma i najboljeg dokumentarnog filma. Pokušaj je to da se rasvijetle događaji uzrokovani tragičnim požarom u bukureštanskom klubu Colectiv krajem 2015. Kolektiv je na rasporedu u petak, 19. siječnja u 20:30 sati.

Film jednog od vodećih rumunjskih redatelja današnjice, velikog Radua Judea Velika slova, na rasporedu je u subotu, 20. siječnja u 19 sati. U Velikim slovima Jude seže duboko u arhive Ceauşescuova režima, vođen zastrašujućom istragom nacionalne prošlosti, te upozorava na opasnosti kolektivnog zaborava. Nedjelja, 21. siječnja donosi Videograme revolucije, film Haruna Farockog i Andreja Užice o padu diktatorskog režima, koji funkcionira kao iznimni filmski esej i historiografija utemeljena u novim medijima.

Detaljan raspored na poveznici: https://dokukino.net/raspored/

Izvor: www.dokukino.net, Kulturauzagrebu.hr, 16. siječnja 2024.