Izložba Zdravka Milića

Izložba Zdravka Milića, koja će se u Galeriji Josip Račić održati od četvrtka do nedjelje, 6. do 30. lipnja, predstavit će evokativne radove umjetnika čiji opus karakterizira znatiželja za temama iz znanstvene fantastike. Ciklus slika Japetodrom prikazuje nadrealne nebeske prizore i potiče na promišljanje o misterijima kozmosa, posebno se fokusirajući na Japet, Saturnov mjesec, zanimljiv zbog kontrastnih površinskih karakteristika.

Slike sustavno predstavljaju detaljnu topografiju specifične površine i oblika Japeta, Saturnovog satelita poznatog i kao yin yang mjesec, koji s 1472 kilometra u promjeru, nosi reputaciju najudaljenijeg mjeseca od matičnog planeta u Sunčevom sustavu. Bizarni oblik planeta i njegova pozicija navela je neke od popularnih teorija da je riječ o umjetnom planetu kojeg je sastavila napredna izvanzemaljska inteligencija.

Kustos izložbe koju prati dvojezični katalog na hrvatskom i engleskom jeziku je Branko Franceschi, ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti.

Izvor: www.nmmu.hr, Kulturauzagrebu.hr, 12. svibnja 2024.