Izložba Zagorkinih junakinja

Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke, kojim upravlja Centar za ženske studije, ove godine obilježava 151. obljetnicu rođenja Marije Jurić Zagorke bogatim i raznovrsnim programom. Program traje od ponedjeljka, 26. veljače do ponedjeljka, 4. ožujka 2024.

Otvorenje izložbe (Ne)znane junakinje Marije Jurić Zagorke održat će se u srijedu, 28. veljače s početkom u 18 sati u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke (Dolac 8). Riječ je o zanimljivu doprinosu proučavanju Zagorkinih junakinja kojima se želi prikazati koliko su postupci i razmišljanja poznatih i manje poznatih junakinja iz Zagorkinih povijesnih djela bili u skladu s normama vremena u kojemu su kao likovi stvarane, a koliko su svojim djelovanjem odstupale od postojećih predodžbi o ženama i njihovom položaju u društvu.

Analizirano je devet Zagorkinih junakinja koje je kreirala u rasponu od 40 godina svoga književnog rada, počevši od prve – Evice Gupčeve, preko Stanke, Nere, Ksenije, Jadranke, Dorje, pa sve do Gordane, Krasanke i Zlate. Izložba obuhvaća niz fotografija kojima su Čuvarice vremena, u suradnji s Vintage Photo Souvenir studijem u Zagrebu, utjelovile vlastitu viziju spomenutih junakinja sukladno njihovim karakterima, postupcima i sudbinama.

Izvor: www.cuvaricevremena.eu, Kulturauzagrebu.hr, 28. veljače 2024.