Izložba za kraj sezone

7. 6. 2024.

Za kraj sezone, u utorak, 18. lipnja u 19 sati u Galeriji Trotoar (Mesnička 7) otvara se nova samostalna izložba slikara Marka Zemana Mara i Lara. Izložba ostaje otvorena do subote, 7. rujna.

„…U kinematografiji, krupni plan je dramaturški postupak ograničavanja i usmjeravanja pažnje gledatelja. Njime se likovi i predmeti izdvajaju iz ambijenta, osamljuju i uvećavaju u izrezu kadra; dolazi do redukcije narativa i količine vizualnih podataka. Gledatelj doživljava približavanje, uvlačenje u scenu, popraćeno rastom napetosti i poistovjećivanja. Neposrednim promatranjem magnificiranih lica utiskuje se osjećaj čiste fizikalnosti tijela, njegove čvrstoće, plastičnosti, ličnosti. Nova samostalna izložba Marka Zemana kao da je složena od isječaka filma, nejasne, a zapravo i nebitne radnje. Jer M.Z. nije narativni slikar. U svom pristupu svjesno se odmiče od prikazivanja priča, od ilustrativne i deskriptivne dimenzije slikarstva. Pročišćava događaj do ključne točke tako da prostorom slike i galerije prevladavaju krupna lica dvaju ženskih likova. Nazovimo ih Mara i Lara.

Serija ovih portreta je jednostavna, lako shvatljiva, a kompleksna. Mara i Lara robusne su figure koje zaokupljaju čitavo polje slike (protezale bi se i izvan da mogu), ustraju u stabilnoj središnjoj poziciji, frontalnosti i dramatičnom pogledu. Ovakva teatralnost prizora evocira portretiranje likova iz ranih nijemih filmova s njima karakterističnim slikovnim kvalitetama: plošnim scenama, pažljivim komponiranjem figura u kadrove i prenaglašenim gestama i očima. No tu staje fabulistički potencijal jer Zemana ne zanima daljnje insceniranje anegdota; umjesto toga ponavlja motive i usmjerava se na istraživanje materije slike…“ (Martina Marić Rodrigues)

Radno vrijeme: srijeda – petak 11-19, subota 10-14, i po dogovoru

Izvor: www.trotoar-galerija.hr, Kulturauzagrebu.hr