Izložba Vlade Marteka

19. 5. 2024.

Do subote, 15. lipnja u Knjižnici Božidara Adžije može se pogledati izložba zagrebačkog pjesnika-slikara Vlade Marteka, jednog od najvažnijih predstavnika postkonceptualne umjetnosti, čije je stvaralaštvo svojevrstan pregled hrvatskog društva kroz desetljeća.

Kao književnik i filozof, Martek se rano priključuje Grupi šestorice autora (1975.) te postaje i razvija buntovni, kritički ali i duhovni sloj kroz koji progovara o politici, umjetnosti, a na kraju i sebi samome. Njegov opus uključuje pjesnička djela, agitacije, akcije, performanse, land art, a koristi različite medije i motive kako bi isprovocirao reakciju promatrača. Martekov rad zasnovan je na vizualiziranju poezije, odnosno parolama, pisanoj ili čitanoj riječi, promicanju umjetnika, književnika i filozofa poput Maljeviča, Spinoze i Kafke, a svoje stvaralaštvo formira kao ručno izrađene dijagrame, crteže, asemblaže, agitacije, postere, ali i performanse.

Kao univerzalan teoretičar, kreator i kritičar, Vlado Martek objedinjuje sve sfere ljudskog djelovanja. Progovara o politici, uspoređuje nekadašnja vremena sa sadašnjim, simultano fizički svijet podređuje i nadređuje svijetu simbola, a istovremeno se stalno fokusira i vraća poeziji. Kroz svoje likovne radove Martek oživljava poeziju, nameće pjesnička pitanja i introspekciju, a također kroz poeziju stvara likovna djela oslikavajući pjesme i uklapajući materijale potrebne za nastanak pjesme u same knjige, odnosno samizdate, koje će se moći vidjeti na izložbi.

Izvor: www.kgz.hr, Kulturauzagrebu.hr