Izložba umjetnika Kristiana Kožula

Velika ljetna izložba Rekolekcije umjetnika Kristiana Kožula otvara se u Laubi – Kući za ljude i umjetnost, u petak, 7. srpnja i moći će se razgledati do utorka, 22. kolovoza 2023. 

Izložbom Rekolekcije Kristian Kožul prisjeća se 20 godina stvaralaštva i objedinjuje Kožulov rad od 2003. godine do danas u području skulpture.  

Selekcija obuhvaća 20 godina i preko 30 izložaka; od diplomskog ciklusa Discoware (2003.), invalidskih kolica i drugih ortopedskih pomagala oblijepljenih blistavim disko-ogledalima s kojima Kožul uvodi svoja načela minuciozne izvedbe i fetišizacije zazornoga; do recentnijih forenzičkih istraživanja u biomorfnim instalacijama znatno sterilnijeg dojma (Contagious effigies, 2023.), a koji nastavljaju preispitivati kolektivnu memoriju i provocirati osjećaj nelagode kod promatrača.

Izloženi su Kožulovi ključni kiparski radovi, u kojima pokazuje svoje trajno zanimanje za manipulacijom nespojivog, za stvaranjem objekata čija je primarna funkcija u opreci s afektivnom dekoracijom.  

Postav izložbe, zamišljen kao pejzaž skulptura, potpisuju Damir Gamulin i Antun Sevšek. Razmješteni po razvedenom postamentu koji dominira galerijskim prostorom Laube, radovi se ujedinjuju u novu autonomnu cjelinu, u polje objekata koje sintetizira metode i pristupe karakteristične za Kožula i nudi kronologiju razvoja njegove kiparske prakse.  

Autori postava i vizualnog identiteta izložbe: Antun Sevšek i Damir Gamulin  

Producentica izložbe: Martina Marić Rodrigues  

Autorice tekstova o izložbi: Martina Marić Rodrigues, Ivana Mance  

Radno vrijeme: ponedjeljak–subota 11–19, nedjeljom zatvoreno

Izvor: www.lauba.hr, Kulturauzagrebu.hr, 27. lipnja 2023.