Izložba u Talijanskom kulturnom institutu

Od 18. travnja u 18.30 do 17. svibnja u Talijanskom kulturnom institutu (Preobraženska 4) moći će se pogledati izložba Nicolòa Bottalle Prisutno sjećanje.

„(…) U Bottallinom slikarstvu nema razdragano elegičnog ili melankoličnog tona, a pogotovo ne klizanja prema pretjerano intelektualističkim i artificijelnim rekonstrukcijama, već je više riječ o odmjerenom hodu (iako u bolnoj potrazi za ravnotežom između potreba unutarnjeg poriva i obveze kvalitativnog vizualnog prikaza) koji zahtijeva pravi medij za prenošenje zaustavljene strogosti oblika i uvjerljivog emotivnog stanja. Tako je oštra mreža crteža (tipično snažna i moćna u Bottallinoj grafičkoj gesti) ublažena prolaznim i ukapljenim kolorističkim sugestijama, dajući ovom slijedu pogleda sasvim osebujnu stilsku značajku i nadasve narativnu specifičnost kojom autor uspijeva zaobići – barem djelomice – zamke usporedbe s teškim naslijeđem otočke slikarske tradicije XIX-XX stoljeća.

Bottalla se, dakle, vraća mjestima i scenarijima svog života u Palermu, ne da bi ga opjevao u svojim  slikama ili da bi se prepustio nekritičkoj i mitološkoj egzaltaciji emigranta kojeg muče “melankolični sokovi”; umjesto toga, on se vizualno vraća u kontekste svog podrijetla kako bi uokvirio i zaokružio te prostore – fizičke i egzistencijalne – unutar kojih je razvio nosivu strukturu vlastitog bića i postojanja, odnosno onog Ega, ljudskog i umjetničkog, koji čini njegov identitet. Polazište mu nije blokirana i paralizirana perspektiva – tipična za “domoljubnu” mitopeju – već dinamičan (ili, za one koji više vole, psihodinamičan) trend onih koji su uspjeli dobro elaborirati – tražeći u njima ono slikovito – bol i težinu sjećanja.(…)“ (Salvo Ferlito)

Izložba se može pogledati:

ponedjeljak, utorak, četvrtak: 9 – 16 sati,

srijeda: 9 – 17.30 sati,

petak: 9 – 14 sati

Izvor: www.iczagabria.esteri.it/hr, Kulturauzagrebu.hr, 14. travnja 2024.