Izložba u MGZ-u

Otvorenje izložbe Laszowski – utemeljitelj bit će u četvrtak, 4. travnja u 14 sati u MGZ-u. Izložba će tematizirati prvog ravnatelja odnosno upravitelja Muzeja grada Zagreba te njegovog prvog kustosa – Emilija Laszowskog. Riječ je o tzv. hibridnom izložbenom projektu koji uključuje virtualnu izložbu, ali i njeno proširenje u stvarni prostor Muzeja grada Zagreba, u obliku mini-izložbe u predvorju Muzeja koja će korespondirati s predmetima izloženima u stalnom postavu ili su dio fundusa Muzeja, a povezani su s Laszowskim.

Osim dijelova o njegovu životu i svestranom radu te djelovanju u Družbi Braća Hrvatskoga Zmaja, naglasak izložbe stavljen je na njegov muzejski rad, odnosno inicijativu i osnivanje Muzeja grada Zagreba, prikupljanje predmeta i ravnanje Muzejom kroz utemeljiteljsku fazu u prvih dvadeset godina postojanja MGZ-a, od 1907. do 1925. godine.

Partneri projekta su družba Braća Hrvatskoga Zmaja, Hrvatski državni arhiv (HDA), Hrvatski povijesni muzej / Croatian History Museum, Zavičajni muzej Ozalj, Državni arhiv u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Muzeji grada Karlovca i Etnografski muzej, Zagreb.

Izvor: www.mgz.hr, Kulturauzagrebu.hr, 3. travnja 2024.