Izložba u Galeriji Karas

31. 5. 2024.

Samostalna izložba mladog i prepoznatog hrvatskog umjetnika Ivana Oštarčevića u organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) otvara se u utorak, 4. lipnja u 19 sati u Galeriji Karas. Izložba Bal Vampira predstavit će istoimeni ciklus radova koji kroz svoju slojevitost obuhvaća četiri vizualno-tekstualne cjeline tematizirajući i propitkujući univerzalna i lokalna pitanja povijesti i budućnosti, civilizacija i pojedinaca, strahova i nadanja.

Kroz vlastiti slikarski rukopisu prepoznatljiv po dinamičnom koloritu, narativnosti izraza, ikonografskom pristupu i crtačkoj vještini četiri cjeline (Očuvanje poruke, Perpetuiranje poruke, Nepotrebno finale poruke, Bal Vampira) predstavit će četiri (potencijalne) budućnosti koje se grade jedna na drugu u Velikom Narativu s otvorenim krajem, pitanjem je li riječ tek o „satiri o stvarnoj mogućnosti raspadnute sutrašnjice“.

Kako navode kustosi izložbe, povjesničarka umjetnosti i kustosica Antonela Solenički te umjetnik i kustos Petar Vranjković: „Oštarčević ponovno svojim radom stvara novu metakulturu, novu panoramu u kojoj se vrijeme prepliće s idejama suvremenosti. Konceptualno polazište, koje je predstavljeno u maniri znanstveno-fantastične literature, pisanjem, prepričavanjem te mikroznakovljem, rezultira vizualnom i intelektualnom meditacijom o našoj budućnosti, a poziv je na dublje razmišljanje o našoj ulozi u oblikovanju svijeta koji dolazi. […] Oštarčevićev rad reflektira duboke dileme i paradokse ljudskog stanja (human condition), postavljajući pitanja o našoj sposobnosti za promjenu i preživljavanje“.

Izvor: www.karasarthub.eu , Kulturauzagrebu.hr