Izložba tri mlade autorice

20. 6. 2024.

Samostalna izložba tri mlade autorice: dizajnerice Božice Marukić, slikarice Luise Pascu i vizualne umjetnice Palmine Roglić, u organizaciji Garaže Kamba, otvara se u petak, 21. lipnja u 20 sati u Garaži Kamba (Ilica 37).

Izložba Materija intime predstavit će likovna ostvarenja tri različite autorice bliskih senzibiliteta i inklinacija prema taktilnome i osobnome. Autorice je okupio mladi kustoski tim koji čine animator Franko Dujmić, dizajnerica Tana Jeić i predstavljena umjetnica Palmina Roglić, uz mentorsku podršku Domagoja Hmure i Mihaele Zajec. Izloženi radovi očit su produkt suvremenosti, u kojoj su mnoga područja ljudskog djelovanja prebačena u digitalnu, neopipljivu sferu, i u kojoj se suočavamo s krizom tijela kao alata spoznaje. Tri autorice pronalaze osobne putove k uzemljenju, promišljaju o vlastitom tijelu i prisvajaju ga, te materiju koriste kao tkanje vlastitih života i narativa.

Kako u predgovoru navodi umjetnica i kustosica Palmina Roglić: „(…) Tijelo je istovremeno zemaljski orijentir i granica između sebe i svijeta – nakupina žive materije u koju je upisana njegova intimna povijest. Luisa Pascu bira pronađene keramičke pločice kao podlogu slike: uporabni predmet koji upućuje na poetiku svakidašnjeg, a čija je materijalnost zemljana i lomljiva. Ne znamo tko je bio prethodni vlasnik keramike – koji su se privatni životi tiho odvijali omeđeni popločanim zidovima i podovima? – ali Luisa je prikuplja i koristi kao podlogu iskrenih i ranjivih prikaza vlastite svakodnevice. (…) Kroz ispitivački pristup figuraciji, umjetnica osvještava vlastito tijelo u prostoru, prostor koji tijelo zauzima i tuđi pogled koji se na njemu zaustavlja. (…) Palmina Roglić sliku redefinira kroz osjetilo dodira, koristeći taktilne materijale poput voska i gipsa. Umjesto dvodimenzionalnog prikaza na površini, djelo postaje objektom koji nosi materiju. Materija, zamišlja umjetnica, sadrži gotovo magičnu esenciju. Poput djela koja nastaju, u stalnom je procesu destrukcije, transformacije i naposljetku – formiranja smisla iz otpalih komadića. Božica Marukić posvećeno prikuplja glinu, kamenje i pijesak s različitih lokaliteta. U potrazi za kontaktom i životnom srži, umjetnica prepoznaje zemlju kao iskonsku materiju – u nju je upisan beskrajni fluks prirode, i nabijena je transformativnim potencijalom. (…) U taktilnom procesu uspostavlja blizak odnos s prirodnom materijom; glinu ispituje, oblikuje i polaže na čiste geometrijske forme. Rad s iskonskom materijom čin je prijekopotrebnog uzemljenja, povratka životnoj esenciji, ali i afirmacija važnosti tjelesnog kontakta u spoznaji zbilje.”

Izložba je realizirana u sklopu radionice TKO? ŠTO? KAKO? – NA IZLOŽBI u organizaciji udruge Prirodno-umjetnički kružok, a uz mentorsku podršku Domagoja Hmure i Mihaele Zajec.

Izvor: www.facebook.com/GarazaKamba.hr, Kulturauzagrebu.hr