Izložba Staša Kleindiensta

U Galeriji Josip Račić (Margaretska 3) otvorenje izložbe Staša Kleindiensta Antiarkadija, bit će u utorak, 9. travnja u 19 sati i moći će se razgledati do nedjelje, 5. svibnja.

Nacionalni muzej moderne umjetnosti u suradnji s Galerijom Božidar Jakac iz Kostanjevice na Krki predstavlja Staša Kleindiensta, umjetnika koji je prema riječima Gorana Milovanovića, direktora Galerije Božidar Jakac i kustosa izložbe, svakako u ovom trenutku jedan od najistaknutijih i najintrigantnijih slikara srednje generacije u Sloveniji. Za prvo samostalno izlaganje Staša Kleindiensta pred zagrebačkom publikom odabrano je 10 radova, a riječ je o uljima na platnu nastalima u razdoblju od 2020. do 2024., koja su za ovu prigodu posuđena iz javnih i privatnih zbirki iz Slovenije.

„(…) Na nekoj centralnoj točki galerije, gdje izložena djela možemo u cjelini obuhvatiti jednim pogledom, susrećemo se s nekim poznatim područjima koja čuvamo u svojim sjećanjima. Krajolici, koji polako tonu prema horizontu, prisni su nam i poznati, pa svojom pojavnošću stvaraju u nama osjećaj ugodnosti i nečeg domaćeg. Možda je to taj trenutak, taj „naš izraz“ koji je u krajoliku Hrvatskog zagorja i Dalmacije tražio i Ljubo Babić. Ali to, naravno, nije koncept Kleindienstova slikarstva koji uvijek u izložbenim postavima velikim formatima slika dodaje i male formate gdje su vizualizacije priča još zgusnutije pa nas kao takve privlače nekim magnetizmom.“ (iz teksta Gorana Milovanovića u dvojezičnom pratećem katalogu izložbe)

Izvor: www.nmmu.hr, Kulturauzagrebu.hr, 8. travnja 2024.