Izložba ShapeLab kolektiva

Izložba ShapeLab kolektiva Gljive i arhitektura – digitalna fabrikacija održivih materijala može se razgledati od srijede, 24. travnja u 19 sati do petka, 3. svibnja u Galeriji VN (Ilica 163a) u radno vrijeme Čitaonice i Galerije VN (pon-pet 8–20; sub 8–14). Na otvorenju izložbe članovi ShapeLab kolektiva predstavit će svoje istraživanje te će održati prezentaciju 3D printa glinenih struktura koje koriste u radu.

Organizatori: Ured za fotografiju, Galerija VN i Austrijski kulturni forum.

„U posljednjih desetak godina zamjetan je porast zanimanja za korištenje micelija gljiva kao održivog građevinskog materijala. Mikotektura (eng. mycotecture) nova je disciplina koja povezuje mikologiju – granu biologije posvećenu proučavanju gljiva, i arhitekturu. Tehnike korištenja održivih građevinskih materijala postupno zamjenjuju tradicionalnu gradnju betonom i čelikom, a miceliji gljiva, kao ekološki prihvatljiva alternativa, pokazuju brojne prednosti u primjeni. Riječ je o biorazgradivom i obnovljivom materijalu koji pokazuje izvrsna izolacijska svojstva i visok stupanj isplativosti te nudi mogućnosti za inovativan i jedinstven dizajn. (…)

Izložba (…) uključuje dvanaest fotografija koje prikazuju vizualne prikaze micelija gljiva potrebne za analizu i razumijevanje ovih složenih bioloških procesa. Razvojem tehnologije medij fotografije omogućuje stvaranje vizualno atraktivnih uvećanja koja svojim izgledom podsjećaju na mikroskopske prikaze. Osim toga, fotografije i prikazuju strukture dobivene implementacijom micelija gljiva, a koje je moguće koristiti kao bioodržive građevinske materijale. Pored fotografija, postav izložbe čini i time-lapse video zapis nastao pažljivim snimanjem sporog rasta micelija gljiva. Na ubrzanom snimku jasnije vidimo oku nevidljive promjene, a na taj način istraživači mogu lakše vizualizirati procese koji se događaju u stvarnom vremenu. (iz predgovora kustosice Tene Starčević)

Izvor: www.kgz.hr, Kulturauzagrebu.hr, 19. travnja 2024.