Izložba Priče iz prošlosti – putovanje u izgubljene krajolike u Arheološkom muzeju u Zagrebu

Od utorka, 12. travnja do srijede, 18. svibnja u Arheološkom muzeju u Zagrebu bit će postavljena izložba Priče iz prošlosti – putovanje u izgubljene krajolike, koja će uz pomoć VR-tehnologije, monitora i TV-animacija omogućiti uvid u u paleolitičke špilje, pretpovijesna naselja i pogrebne običaje, rimske gradove, srednjovjekovne utvrde i još mnogo toga.

Kaptol u Požeškoj kotlini tijekom starijeg željeznog doba bilo je kompleksno središte koje je obuhvaćalo visinsko naselje te dva groblja pod tumulima. Großklein, u blizini Graza u Austriji, dom je jednog od najpoznatijih kulturnih krajolika iz željeznog doba: visinskog naselja na Burgstallkogelu zajedno s brojnim skupinama tumula u podnožju. Rimski grad Flavia Solva u južnoj Štajerskoj u Austriji, koji je u 1. stoljeću podigao car Vespazijan.

Koristeći najnovije vizualizacije nastale u sklopu projekta Virtualni arheološki krajolici Podunavlja, partneri iz 10 europskih zemalja predstavljaju jedinstvena arheološka nalazišta iz partnerskih zemalja podunavske regije. Okosnicu ovog projekta predstavljaju glavni muzeji i institucije Podunavlja, koji u namjeri približavanja baštine publici na nov i atraktivan način, u fokus stavljaju najistaknutija arheološka nalazišta i krajolike svojih regija. Uključivanjem vrhunske tehnologije virtualne i proširene stvarnosti dajemo mogućnost posjetiteljima da iskuse baštinu kako je izgledala nekad, ne samo u vlastitoj, već i u zemljama ostalih partnera.