Izložba Praksa teorije: Matko Meštrović i dizajn

Od 15. rujna do 1. listopada, u HDD galeriji biti će postavljena izložba Praksa teorije: Matko Meštrović i dizajn.

Izložba potaknuta dodjelom nagrade za životno djelo koju je dobio 2018. godine posvećena je teoretičarskom, kritičarskom i zagovaračkom djelovanju Matka Meštrovića u kontekstu dizajna u razdoblju od ranih 1960-ih do danas, a donosi niz dokumenata, tekstova, citata, artefakata, knjiga, časopisa, fotografija i drugih materijala.

Autori izložbe, Marko Golub, Dejan Kršić i Ora Mušćet, navode kako im je izložba bila izazov jer, za razliku od dosadašnjih dobitnika nagrade i autora koji su imali izložbe u Galeriji HDD-a, nije riječ o autoru kojeg možemo povezati s ijednim konkretnim dizajnerskim djelom, niti je grafički ili industrijski dizajner u užem smislu.

Meštrovićevi radovi uključuju velik broj tekstova, kritika, eseja, znanstvenih i popularnih članaka te desetak autorskih knjiga koji obuhvaćaju interdisciplinarnu kritičku teoriju, kritiku umjetnosti, teoriju dizajna i kritičko-teorijsko promišljanje tehnologije i medija.

Autori ističu da je riječ o osobi i stručnjaku koji je iznimno važan za afirmaciju discipline i razvoj diskursa o dizajnu u našoj sredini, pa izložba ima i simboličku važnost ukazivanja ne samo na teme kojima se bavio, nego prije svega na ulogu teorije dizajna kao i afirmaciju ideje da je teorijska refleksija važan i neizostavan dio svake dizajnerske prakse.

Izložba donosi osnovni kronološki i tematski pregled svih, u kontekstu dizajna, važnih poglavlja Meštrovićeva života i djelovanja, počevši od njegovih likovno-kritičarskih početaka, kritike velikih spomeničkih projekata 1960-ih, angažmana i ključne uloge u kreiranju diskursa oko Novih tendencija, časopisa Bit International čiji broj o dizajnu upravo on uređuje, duhovnog i svjetonazorskog okruženja Gorgone čiji je bio član, djelovanja u okviru Centra za industrijsko oblikovanje.

Izložba podsjeća i kako je Meštrović na Radioteleviziji Zagreb ranih 70-ih nadgledao provedbu novog vizualnog identiteta kuće, sudjelovao u različitim inicijativama za osnivanje visokoškolskog obrazovanja dizajnera koje 1989. kulminiraju pokretanjem Studija dizajna u Zagrebu, vodio Zavod za kulturu Hrvatske, predavao povijest i teoriju dizajna na Studiju dizajna u Zagrebu i radio na Ekonomskom institutu u Zagrebu.