Izložba o očuvanju, zaštiti i konzerviranju u MSU-u

29. 5. 2024.

Izložba Izbliza / Up Close / Od blizu o očuvanju, zaštiti i konzerviranju-restauriranju modernih i suvremenih umjetničkih djela, može se razgledati u MSU-u, 3. kat, do nedjelje, 25. kolovoza. Izloženi su radovi iz fundusa MSU, Moderne galerije u Ljubljani (MG+MSUM), Galerije Božidar Jakac u Kostanjevici na Krki i Ateljea Vasko Lipovac u Splitu.

Partnerske institucije: Restauratorski centar Zavoda za zaštitu kulturne baštine Slovenije, Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić u Zagrebu i mnogi drugi.

Izložba omogućuje pristup modernoj i suvremenoj baštini iz novoga kuta i nudi pogled „iza scene“, pokazujući procese istraživanja, zaštite i konzervatorsko-restauratorskih zahvata na odabranim djelima.    Konzervatorsko-restauratorski rad na baštini novijega datuma kompleksan je i dinamičan, uključuje suradnike s različitih područja i komunikaciju s umjetnicima, no publika u njega nema neposredan uvid, premda su rezultati toga rada prisutni na gotovo svakoj izložbi. Izložba će pokazati zanimljiva istraživanja i zahvate, ali i pokušati približiti etičke probleme i izazove u zaštiti umjetničkih djela izrađenih od nekonvencionalnih materijala. Prilagođena je ranjivim skupinama pa su tehnološke studije i prateći materijali dostupni za dodirivanje, što svim posjetiteljima omogućuje da osjete umjetninu dodirom, koji nije dio standardnog posjeta muzejskim izložbama. Također, zvučne interpretacije odabranih djela omogućit će potpuniji doživljaj slijepima i slabovidnima.

U konzerviranju-restauriranju djela moderne i suvremene umjetnosti nema rutine. Svi predstavljeni postupci otkrivaju raznolikost pristupa i međusobnom povezanošću olakšavaju razumijevanje problematike koja obuhvaća razdoblje od početka 20. stoljeća do danas. Neka od djela na izložbi bit će radovi J. Knifera, G. Gnamuša, M. Ujević Galetović, V. Lipovca, G. Stupice, R. Jakopiča i drugih.

Autorice izložbe: Mirta Pavić (MSU, Zagreb), Tamara Trček Pečak (ALUO, Ljubljana), Nada Madžarac (MG+MSUM, Ljubljana)

Izvor: www.msu.hr, Kulturauzagrebu.hr