Izložba Ljubomira Perčinlića

Lauba – Kuća za ljude i umjetnost, u ponedjeljak, 25. ožujka u 19 sati otvara veliku izložbu dosad uglavnom neizlaganih radova pomalo zaboravljenog i definitivno nedovoljno obrađivanog umjetnika geometrijske apstrakcije Ljubomira Perčinlića. Izložba će ostati otvorena do srijede, 3. travnja.

Izložbom će se predstaviti Perčinlićeve apstraktne slike nastale u rasponu od posljednjih gotovo dvadeset godina njegova života. Osim ulja na platnu i crteža, izložit će se i skulpture, a posjetitelji će imati priliku vidjeti gotovo pedeset Perčinlićevih radova, većina od kojih dosad nije bila izlagana.

Ljubomir Perčinlić još je u ranim šezdesetim godinama krenuo prema sažimanju, redukciji i sintezi svog umjetničkog izraza. Počevši od interpretacija bosanskog pejzaža, istražujući prirodnu ljepotu i romantičnu povijesnu sliku, Perčinlić je tragao za formulom kojom bi uhvatio suštinu krajolika. Kroz postupno reduciranje prikaza u gotovo geometrizirane forme i varijacije nježnih bijelih, sivih i plavičastih tonova, slikaru je konkretan motiv postao samo daleko sjećanje – inspirativno ishodište bez ikakve namjere rekonstrukcije motiva.

Izvor: www.lauba.hr, Kulturauzagrebu.hr, 25. ožujka 2024.