Izložba Laibacha

26. 6. 2024.

U Laubi – Kući za ljude i umjetnost (Prilaz baruna Filipovića 23a) od subote, 29. lipnja u 20 sati do utorka, 20. kolovoza može se razgledati velika ljetna izložba UNTERNEHMEN BARBAROSSA + ASSIMILATOR Laibacha. Dan ranije, u petak, 28.  lipnja u 19 sati održat će se artist talk i press konferencija s Ivanom Novakom (Laibach) i  Georgeom Chetwodeom (A/POLITICAL). Ulaz na artist talk i na otvorenje izložbe je slobodan.

Grupa Laibach bilježi preko 40 godina uspjele umjetničke provokacije u svim medijima i formama, na svim prostorima i u svakoj neuralgičnoj točki svijeta, od Zapada do Dalekog istoka, od nacizma i fašizma preko socijalizma do kapitalizma, na oba pola Hladnog i u bespuću sva tri svjetska rata, od Sjeverne do Južne Koreje. Neovisno kojim se političkim i kulturnim režimima bavili, Laibach je uvijek znao kako kolažirati naizgled benignu pop kulturu, ideološki novogovor i ratničku ikonografiju da bi stvorio spektakl užasa od kojeg ćemo ustuknuti upravo zato što ćemo ga prepoznati oko sebe i u sebi.

I svojom novom izložbom UNTERNEHMEN BARBAROSSA + ASSIMILATOR Laibach se bavi politički vrućim i skliskim temama u svom prepoznatljivo nepredvidljivom stilu. Što povezuje Allaha i Zvjezdane staze? Picassovu Guernicu i noćne more partizana? Slikarski ekspresionizam i zanatske tepisare u ruralnom Afganistanu?

Izvor: www.lauba.hr, Kulturauzagrebu.hr