Izložba keramičkih riba

U Knjižnici Tina Ujevića do 31. kolovoza može se pogledati izložba keramičkih riba Emila Döringa Sloboda jata.  Osebujne ribe od keramike izrađene su u rafiniranoj i zahtjevnoj drevnoj japanskoj raku tehnici glaziranja i paljenja keramike iz 16. stoljeća. Riječ raku znači sreću ili veselje. Raku pečenje obavlja se na otvorenom prostoru i zahtijeva veliki oprez. Keramika napravljena na taj način uglavnom se upotrebljavala u Zen ceremoniji ispijanja čaja.

Emil Döring dosad  je izlagao na skupnim izložbama, a Sloboda jata njegova je prva samostalna izložba umjetničke keramike u raku tehnici.

Samozatajna jata osebujnih riba od keramike stiliziranog su oblika. Koristeći efekt iznenađenja koji stvara raku tehnika sama po sebi, umjetnik dodatno individualizira koloristički bojom/tonom glazure i urezivanjem/ucrtavanjem prepoznatljivih simbola kojima pridaje mistično značenje. Ljeskaju se blistavim odbljescima i baš poput pravih riba, koje su kao i svako živo biće, jedinstvene u svojoj individualnosti – tako i ove elegantne ribe, svaka za sebe, predstavljaju umjetnički entitet. (iz teksta Kristine Skerlev)

Izvor: www.kgz.hr, Kulturauzagrebu.hr, 11. kolovoza 2023.