Izložba Joseph Beuys: Tko ne želi misliti, leti van! u MSU-u u Zagrebu

U četvrtak, 9. prosinca u 18 sati u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu održat će se otvaranje izložbe Joseph Beuys: Tko ne želi misliti, leti van! u povodu obilježavanja 100. godišnjice rođenja Josepha Beuysa, velikog kipara, slikara, teoretičara i političkog aktivista.

Naslov izložbe, kojoj su kustosice Radmila Iva Janković i Vesna Meštrić, odnosi se na riječi Beuysa koje je uputio sudionicima diskusije na svjetskoj izložbi suvremene umjetnosti Documenta 6, 1977. godine u Kasselu, kako bi potaknuo sudionike na razmišljanje i odgovorno djelovanje.

Predstavit će se njegovi radovi iz zbirke MSU-a, fotografije Buby Durinija, švicarskog fotografa koji je snimao Beuysove performanse, te izbor radova Josepha Beuysa iz zbirke Beuysovog bliskog suradnika, njemačkog kolekcionara Karla Heinza Rummenya.

Stvaralaštvo Josepha Beuysa je na posredan ili neposredan način ostavilo snažan trag na hrvatske umjetnike koji su usvajali njegove metode, a ponekad i reinterpretirali njegove radove. Zato će jedna dionica izložbe prikazati izbor radova hrvatskih suvremenih umjetnika koji su nastali kao neposredni odgovor na Beuysovo učenje u smislu primjenjivanja njegovih metoda ili reinterpretacije njegova rada.

Joseph Beuys (1921-1986) je bio jedan od najradikalnijih umjetnika druge polovice 20. stoljeća, a njegove ideje i utjecaji i danas su snažno prisutni u umjetnosti. Njegovo odrastanje bilo je obilježeno ratnim zbivanjima u kojima je sudjelovao kao radio-operater i pilot Luftwaffea. Na Krimu je njegov bombarder bio pogođen, a preživio je zahvaljujući Tatarima, nomadskom narodu koji ga spašava od smrzavanja premazavši ga mašću i zamotavši u deku od filca, što je materijal koji će postati ikonički simbol njegovog opusa. Diplomirao je 1952. na Staatliche Kunstakademie u Düsseldorfu, gdje je 1961. imenovan na mjesto profesora sve dok 1972. nije dobio otkaz iz političkih razloga.