Izložba Ivica Malčić : Zoran Pavelić – Koncept slike : Slika koncepta u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti u Zagrebu

Od 6. srpnja do 28. kolovoza u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti u Zagrebu otvara se izložba Ivica Malčić : Zoran Pavelić – Koncept slike : Slika koncepta.

Polazeći sa koncepcijski suprotnih polazišta – Ivica Malčić s pozicije tradicionalne likovnosti, a Zoran Pavelić postkonceptualne umjetnosti, susreću se u neortodoksnom pristupu slikarskoj disciplini. Obojica koriste tekst i reference na ključne kulturne osobnosti i pojave, pa time sublimiraju najvažnije dileme, problematiku i pojave koje su odredile konstrukt vizualne kulture na prijelazu milenija, s naglaskom na lokalne teme i sadržaje. Stoga njihovo paralelno predstavljanje u NMMU publici otvara pogled na temeljna kulturološka pitanja: što je i što bi umjetnost, a posebno slikarstvo, danas trebali biti, koja je pozicija umjetnika i kakav je s umjetnikove strane pogled na konstrukt kustos – institucija – publika, o kojem ovisi njegova egzistencija.

Ivica Malčić rođen je 1964. u Zagrebu, gdje je i diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Miroslava Šuteja. Zoran Pavelić rođen je 1961. u Osijeku. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Đure Sedera. Ivica Malčić i Zoran Pavelić žive i rade u Zagrebu.