Izložba  Ivan Standl – Zagrebački fotograf u MGZ

Do 19. ožujka postavljena je izložba Ivan Standl – Zagrebački fotograf, autorskog tima: Dubravka Stančec, Ivana Gržina i Dunja Nekić u Muzeju Grada Zagreba.

Ivan Standl (1832–1897), rođenjem Čeh, jedan je od najznačajnijih predstavnika rane fotografije u Hrvatskoj. U Zagrebu je od sredine 1860-ih sve do smrti vodio profesionalni atelijer. Portretirao je građanstvo, snimao prirodne i kulturne znamenitosti, različite umjetničke predmete, ali i za potrebe znanstvenih istraživanja. Nosio je naslov Akademijina svjetlopisca i djelovao kao ovlašteni sudski fotograf. Upamćen je i kao jedan od kroničara velikoga zagrebačkog potresa 1880. godine.

Muzej grada Zagreba u partnerstvu s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti i Muzejom za umjetnost i obrt, u povodu 190. Obljetnice Standlova rođenja i 125. obljetnice smrti, pripremio je prvu monografsku izložbu ovog majstora fotografije koji je u našoj sredini stekao zasluge zbog dugovječnosti djelovanja, kompleksna opusa i mnogih nagrada. Njegova žanrovska svestranost odredila je koncepciju izložbe koja u četirima tematskim cjelinama okuplja najreprezentativniju građu iz renomiranih lokalnih zbirki.

Ulaznice su u slobodnoj prodaji na blagajnama Muzeja Grada Zagreba.