Izložba Iskra kolektiva

Izložba Iskra kolektiva Pozdravi iz Pokuplja otvara se u utorak, 12. ožujka u 19 sati u Galeriji Modulor i traje do petka, 5. travnja. Ulaz je besplatan.

Izložba predstavlja rad kolektiva Iskra i prvog izdanja koji je okupio multidisciplinarni i internacionalni tim mladih entuzijasta i stručnjaka na temu rijeke Kupe, u Pokupskom. Istraživački rad grupe autora različitih profesija, Marte Bunjan, Jacopa Grillija, Alison Ivašić, Lare Jelić-Balta, Karle Jelić-Balta, Aljoše Kotnjeka, Petre Martinović, Stephanie Newcomb, Kinke Nijland, Tina Pugelnika Stipeča, Ive Vujec, Mirne Udovčić, Hane Štefanac i Petra Zebića trajao je od siječnja do lipnja 2023. godine, a na temelju zajedničkog rada, dijaloga i radionica, konačni produkt bili su projekti različitih tehnika, metodologija i medija.

Rijeka, kao objedinjujuća tema, koja povezuje sve radove, i na koji se svi radovi referiraju, provlači se duž cijelog prostora kao tema zajedničkih promišljanja grupe autora, no također, u evokaciji namreškane površine vode u načinu prezentacije individualnih radova. Izložba ima interaktivni karakter, u obliku postavljanja pitanja i otvaranja dijaloga s posjetiocima, omogućavajući razmjenu znanja koja je i okosnica samog kolektiva čiju energiju žele podijeliti s posjetiocima izložbe i novim entuzijastima. Posjetioci postavljaju naljepnice na mikrolokacije te odgovaraju na pitanja koje se tiču njihovog vlastitog promišljanja o identitetu mjesta, baštini, i mjestima s kojima ostvaruju posebnu povezanost, kao što i Iskra ostvaruje s Pokupskim. Na ovaj način, slika izložbe će se promijeniti od njenog otvorenja do njenog zatvaranja te osigurati dinamičnost, dijalog i razmjenu znanja. Na izložbi će se moći vidjeti i publikacija autora, objedinjena u zajedničkoj knjižici, te katalog.

Izvor: www.cekate.hr, Kulturauzagrebu.hr, 23. veljače 2024.