Izložba ilustracija Aleksandra Žiljaka

Do četvrtka, 15. veljače u KGZ – Knjižnica Božidara Adžije postavljena je izložba ilustracija književnika i ilustratora Aleksandra Žiljaka, nazvana Fantastični svijet prirode.

Prirodoslovnom ilustracijom Žiljak se počeo baviti neposredno pred Domovinski rat, prvo u časopisu Smib Školske knjige. Od tada je preko dvadeset godina ilustrirao redovne rubrike o prirodi u školskim časopisima, od kojih je neke i sam pisao. Radio je i usko namjenske ilustracije za školske udžbenike iz prirode i biologije. Takve ilustracije redovito su maloga formata, često manjeg od formata razglednice, diktiranog prijelomom samog broja časopisa, odnosno rubrike u njemu. Iako su takvi formati nerijetko znali biti sputavajući, postizao se osnovni, i po autorovom mišljenju najvažniji cilj, a to je upoznavanje mladih čitatelja s ljepotom prirode i živoga svijeta oko nas.

Bitno više slobode pružili su projekti onoga što Žiljak sam naziva panorame staništa, tj. slike pojedinih staništa i životinjskih i/ili biljnih vrsta u njima. Iako su takve ilustracije prilično izazovne, formata koji raste i do B2, vjerojatno su vrhunac njegova stvaralaštva. Tu se ističu ilustracije za postere u izdanju zagrebačkog Profila, a po programu predmeta Priroda 6. Riječ je o hrvatskim šumskim, travnjačkim i vodenim staništima u koja su ukomponirane brojne karakteristične vrste, često različitih veličina, doslovno od mrava do medvjeda. Slične, ali ipak jednostavnije i formatom manje, su panorame za potrebe školskog časopisa Prvi izbor Mozaik knjige.

Drugi veliki višegodišnji projekt bile su ilustracije za knjige Joze Vrkića. Za neke knjige, te su ilustracije bile u boji, a za neke u olovci. Redovito su pratile piščeve zamisli, nizove crtica iz naše prirode i odnosa ljudi s prirodom. Nažalost, uslijed smrti Joze Vrkića 2013. veliki dio već završenih ilustracija ostao je neobjavljen. To se prije svega odnosi na slike u boji za knjigu pod radnim naslovom Divlja naša 2. Ove ilustracije obično prikazuju jednu ili nekoliko tematski srodnih (najčešće) životinjskih vrsta, a popunjavaju cijelu stranicu knjige nasuprot stranici s tekstom (Jozo Vrkić je svoje knjige sam dizajnirao i pripremao za tisak).

Na ovoj izložbi pokazan je reprezentativni izbor iz panorama staništa, kao i iz sveukupnog opusa ilustracija za knjige Joze Vrkića.

Izvor: www.kgz.hr, Kulturauzagrebu.hr, 21. siječnja 2024.