Izložba grafiti umjetnika

U subotu, 28. listopada u 20:23 u Laubi se otvara izložba, dio ARTUPUNKTURE – Zagreb art platforme – projekta Turističke zajednice grada Zagreba, koja se može razgledati do utorka, 7. studenog – NEBITNO: _ R A D I _ I _ T E . Riječ je o izložbi grafiti umjetnika koji djeluje pod pseudonimom NEBITNO.

Jedna od najljepših osobina ulične umjetnosti je što nikad ne ostaje ista, nego se mijenja zajedno s ulicama o koje se ležerno oslanja. Dok se klasično slikarstvo pažljivo čuva u kontroliranim muzejskim uvjetima, grafiti i murali drage se volje prepuštaju na milost i nemilost vremenskih prilika, gradskih politika i lokalnih malera.

Grafiti znani pod nazivom Nebitno mogu se naći u svim dijelovima Zagreba, ali lako će izmaknuti svakome tko se na ulici fokusira samo na bitno. Nalaze se sa strane, u međuprostorima, mahom su kratki, sarkastični i zaigrano pametni komentari koji koriste opća mjesta i floskule da bi se narugali, ali i da bi starim frazama prišili novo značenje. Stoga svaki grafit funkcionira kao duhovita dosjetka i kratka pjesma, kao svakodnevna ćuška koja remeti svakodnevni ritam, ali i kao malo otkriće uzbudljivog, novog prostora u gradu i u jeziku. Mnogi su sačuvani u knjizi Nebitno: Glavu gore, koja je objavljena početkom 2020.

Izložba Nebitno nije klasična izložba, ona ne postavlja lijepa djela na besprijekorno bijeli zid, nego počiva na nelagodi i neizvjesnosti sadašnjeg trenutka. Prolazak galerijskim prostorom isprekidan je čudnovatim zaprekama i sumanutim gegovima koji tvore svijet potpuno drugačiji od običnog.

Izvor: www.lauba.hr, Kulturauzagrebu.hr, 25. listopada 2023.