Izložba Gorana Trbuljaka

3. 6. 2024.

U MSU Prostoru za povremene izložbe od utorka, 2. srpnja do nedjelje, 8. rujna postavlja se izložba Gorana Trbuljaka Da sam umjetnik, bio bih genij*. (* preuzeta i posvojena izjava)

Goran Trbuljak, jedan od hrvatskih najvažnijih konceptualnih umjetnika, do ove izložbe nikad nije ušao u MSU u novoj zgradi. Nakon ponovljenog poziva da održi izložbu, odlučio se odazvati, ali tek nakon što je svoje argumente ‘za’ i ‘protiv’ temeljito elaborirao tekstom koji je prošle godine objavio u samizdatu Neka razmišljanja i dvojbe o temi moga sadašnjeg i budućeg odnosa s institucijom MSU Zagreb. Makar, ni tada nije bilo posve izvjesno hoće li ili neće ući u Muzej i održati izložbu, odnosno hoće li imati izložbu a neće ući u Muzej ili će u Muzej ući a izložbe neće biti.

Vješto žonglirajući suprotstavljenim pojmovima, svojom novom izložbom Goran Trbuljak (1948.) ponovno nas, na svoj kritički i autokritički, duhovit i posve ozbiljan način suočava s esencijalnim pitanjima o umjetniku i umjetnosti nekad, sada i nikad.

Izvor: www.msu.hr, Kulturauzagrebu.hr