Izložba fotografija street-art umjetnika

Izložba fotografija street-art umjetnika Krešimira Golubića Pariz-Zagreb Street art – Putovanje ulicama Pariza i Zagreba otvara se u ponedjeljak, 17. srpnja 2023. u 18 sati u medijateci Francuskog instituta  (Preradovićeva 5) i ostaje otvorena do nedjelje, 17. rujna 2023.

2023. godine u Parizu je postavljena velika i važna izložba posvećena šezdesetoj obljetnici pariškog street-arta – Prijestolnica(e): 60 godina urbane umjetnosti u Parizu. Pariz je jedan od najvažnijih gradova u ovoj disciplini, posebno zahvaljujući street-art umjetnicima koji su znali prisvojiti francuski javni prostor za stvaranje.

Pod objektivom Krešimira Golubića, koji je i sam street-art umjetnik i član umjetničke skupine ZID, izložba poziva gledatelje na šetnju ulicama Pariza i Zagreba, gdje je i sam boravio, a zajednička nit je urbana umjetnost. Predstavljene su kreacije mnogih talentiranih umjetnika čija su djela oblijepljena na zidovima, pročeljima ili ponekad čak i na poštanskim sandučićima ova dva grada.

Radovi proizašli iz ove popularne umjetnosti, često efemerne, prolaznicima nude priliku da promišljaju umjetnost u svakodnevnom životu, ali također navode građane na razmišljanje kroz angažirane kreacije.

Izložba je uvod u Zagreb Street Art Festival koji je ove godine posvećen pasteupima i stickerima, a održat će se u Zagrebu od 7. do 17. rujna 2023. godine.

Izvor: www.institutfrancais.hr, Kulturauzagrebu.hr, 17. srpnja 2023.