Izložba fotografija Mare Bratoš

Od četvrtka, 22. listopada do pondjeljka, 26. listopada u Galeriji Kranjčar biti će postavljena izložba fotografija Mare Bratoš naslovljena Iza Grada.

Antun Maračič o izložbi navodi:

Ciklus fotografija Mare Bratoš naslovljen Iza Grada, nastao je prošlog ljeta u kamenolomu Dubac, nedaleko od Dubrovnika. Riječ je o jednom od rjeđih Marinih tematskih ekskursa, odnosno o motivima koji odstupaju od onih po kojima identificiramo ovu autoricu – od prizora lica i tijela, bilo nje same ili drugih osoba,  prijatelja, znanaca…

Gledajući ove fotografije sjećamo se još jednog njezinog tematskog odstupanja, serije Lučki gradovi, nastale i izlagane prije desetak godina. No ni u toj deklinaciji od uobičajene motivske linije i njezinih bogatih varijacija, Mara ipak ostaje pri temi i ideji temeljenoj na osobnom, odnosno autobiografskom ishodištu. Istina, manje je to bilo čitljivo na površini prizora-slike, no konačnoj njezinoj uvjerljivosti svakako je doprinosio podtekst razloga izbora motiva, činjenica djetinje vezanosti za more i plovidbu, kako neposredno, kao djeteta s mora, tako i specifično, preko članova obitelji od kojih su mnogi, i s majčine i očeve strane, bili pomorci.