Izložba EBB kolektiva u GMK-u

19. 6. 2024.

Izložba EBB kolektiva Materijali podrške otvara se u četvrtak, 20. lipnja u 19 sati u Galeriji Miroslav Kraljević (Šubićeva 29). Ulaz slobodan.

EBB Collective izložit će svoj novi site specific rad Materijali podrške (Supporting Material) koji je nastao iz rezidencije održane tijekom travnja i lipnja u GMK-u. Rad istražuje prirodne i industrijske potporne sustave koji su u stalnom međuodnosu s kolektivnim stvaranjem i regenerativnim razmišljanjem.  Tijekom rezidencijalnog boravka umjetnice su zajedno s timom GMK istraživale, propitivale i otkrivale slojeve sedimenata grada Zagreba – njegove povijesti, materijalnosti i životnosti. Istražujući i oponašajući modularne sustave primarno dizajnirane za podršku, sastavljanje i prilagodbu, postavljaju pitanje: kako ti sustavi mogu podržati nas u izgradnji organske, povezane prakse? Kako nam mogu pomoći u konstruiranju metodologije za kolektivno stvaranje koja je i regenerativna i njegujuća?

Uz skele kao središnju temu rezidencije, njihova referentna točka je simbiotski odnos između složenog sustava skela zagrebačke katedrale, erodirajućeg vapnenca koji ju gradi i stalnih radova na rekonstrukciji koji se i upravo sada odvijaju. Njihovo istraživanje razvilo se u figurativno iskapanje prirodnih potpornih struktura koje se povezuju s lokacijama masovne industrije i gradnje. Ključne točke interesa prate proizvodnu liniju koja vijuga od zatvorenog kamenoloma Bizek i oronule cementare Jedinstvo, pa sve do katedrale u centru grada. Istraživanjem i kontekstualizacijom unutar Zagreba, site specific instalacija EBB Kolektiva bit će istovremeno arhivska i evolucijska. Procesi istraživanja, skupljanja i kolažiranja proizvode iterativni materijal, kako pronađen tako i izrađen. Privremeni aranžmani efemernog materijala bit će naglašeni modificiranim hardverom i građevinskim materijalima – uz mogućnost rastavljanja i ponovnog sastavljanja kao stalno prisutnih elemenata. Spori i održivi pristup stvaranju prožima njihovu praksu; radeći intuitivno, usklađujući se s prirodnim ciklusima i fokusirajući se na ponovnu upotrebu i ideja i materijala, osiguravaju da projekti teku jedan u drugi i kroz druge.

Veze s radnim metodologijama GMK-a mogu se pronaći kroz fokus na samoupravljanje, projekte vođene procesom i dekonstrukciju linearnih, hijerarhijskih struktura. Praksa Ebba ne samo da se usklađuje s radnim modelom GMK-a, nego također isprepliće lokaciju, prošle projekte i publikacije u svoj proces stvaranja. Instalaciju će pratiti serija radionica.

Izvor: www.g-mk.hr, Kulturauzagrebu.hr