Izložba crteža i slika u Galeriji Kupola

U petak, 8. prosinca u 19 sati u Galeriji Kupola Gradske knjižnice (Starčevićev trg 6, Zagreb) otvara se izložba crteža i slika Irene Gayatri Horvat i Jelene Martinović Oči pune neba – Atelje u galeriji, koja će biti otvorena do petka, 5. siječnja 2024. godine. Na otvorenju sudjeluju i skladatelj Simon Skalar i vokalistica Katja Skalar s izvedbom djela Nježni dodir leda (tekst: Irena Gayatri Horvat, glazba: Simon Skalar).

U listopadu 2007. godine prva hrvatska ženska ekspedicija popela se na 6. najviši vrh svijeta – himalajski Cho Oyu (8201 m), pod vodstvom iskusnog alpinista Darka Berljaka. Članice ekspedicije bile su i umjetnice i alpinistice Irena Gayatri Horvat i Jelena Martinović, kojima je taj alpinistički pothvat uvelike utjecao i na umjetničko stvaranje. Planine, visoke gore, njihova su životna inspiracija. Stalno im se vraćaju, bilo fizički ili svojim umjetničkim djelima. Neodvojivo jedno od drugoga, nastaju djela koja su izložena u Galeriji Kupola. Kako je radni naziv izložbe Atelje u galeriji, posjetitelji će imati priliku vidjeti i skice-crteže nastale na putovanjima, izletima, u prirodi, dok sjede na kamenu u planinama i šaraju perom po papiru.

Darko Berljak o uspjehu ove ženske ekspedicije i njihovu usponu pisao je u knjizi Više od Everesta: hrvatska ženska ekspedicija na vrh svijeta, a o Himalaji, kao njezin česti posjetitelj, pisao je i u knjigama Ključevi neba, Dodiri neba i Nebo puno Himalaje.

Izvor: www.kgz.hr, Kulturauzagrebu.hr, 7. prosinca 2023.