Izložba Closeups Jasmine Krajačić

Od četvrtka, 23. do utorka, 28. rujna u Galeriji Siva (Pirottijeva 11) bit će postavljena izložba Closeups Jasmine Krajačić. Izložbu je moguće razgledati svaki dan osim nedjeljom od 17 do 20 sati.

Razigrani, privlačni, puni boja i svijetle, pozivajuće vedrine – to je dojam kada ih prvi put vidite i upravo je to ono uznemirujuće u njima. Ali vi to još ne znate. Popartovska izrazom i popartovski slobodna u reciklaži i transformaciji svojih foto-izvornika, šesnaest lica u krupnom planu, ona poznata i ona nepoznata, dio su šire vizualne i značenjske pustolovine. Podložena referencom na mass produkciju – što samim svojim medijem digitalne grafike, što tiskarskim točkicama (Ben-Day dots) kojima su iscrtana, ova lica živo se i skladno udružuju s intervencijom unutar njihovog rastera – šarenilom boja i oblika. I dojam je lakoće njihova nastanka i postojanja, visoko energizirane, dinamičke lakoće, jer upravo takvom vas lakoćom ovi kolaži uvlače u sebe. Hipnotički vas zavode svojim koncentričnim kružnicama i spiralama, mnoštvom zrakastih širenja iz središta do rubova većih i manjih  krugova koji se pretaču oko i preko samih fizionomija — sve je uzgibano, puno zavijutaka, vrtnje i vrtuljaka, prelijevanja i pretapanja i kao da se san preljeva preko realnosti — tiskarskih točkica u ovom slučaju, ako ih tako shvatimo. Aplicirane trodimenzionalne obojane kuglice pak, produbljuju slike, navješćujući razine doživljaja i tumačenja.

Closeups ili krupni kadrovi ili doslovno – izbliza – pogled su u ogledalo, u lice i naličje suvremenog društva, društva konzumerizma i spektakla, poremećenih vrijednosti i kriza identiteta. Closeups ne čine razliku prema statusu, uspjehu i popularnosti portretiranih, jer bilo da pripadamo anonimnoj gomili, bilo blještavom svijetu slavnih i celebrityja, komoditetima i identitetima obmanjujemo i samoobmanjujemo se svi, gotovo bez iznimke. Dok nam nevidljiva ruka vječito i neumorno servira nove potrebe i uzuse, pomičući neki konačni cilj, neko ultimativno ispunjenje uvijek dalje iza horizonta, gotovo je nemoguće ne posegnuti, ponovo i ponovo.