Izložba Branko Đukić: Ne znam da crtam u galeriji Siva

Od četvrtak 3. rujna u 20 sati, u galeriji Siva (Pierottijeva 11, Medika) održat će se otvaranje izložbe Branko Đukić: Ne znam da crtam. Izložba će biti postavljena do 7. rujna, a moguće ju je razgledati svaki dan, osim nedjelje od 17 do 20 sati.

Radovi su inspirirani postojećim kadrovima iz stripova, fotografija i reprodukcija poznatih, manje poznatih i nepoznatih umjetnika. Oni su nastali kao reakcija na rigidan pristup iz socijalističkih udžbenika likovne metodike prošlog stoljeća u kojima se često navodi: „…dešava se da mala djeca precrtavaju, i to najčešće neukusne slike, a to negativno utječe na njihov izraz i pogrešno im razvija ukus. Ovo se događa naročito onoj djeci koja su obdarenija i čije se grafičke sposobnosti brže razvijaju. U ovom slučaju je u pitanju pogrešno usmjeravanje dječjih sposobnosti, pa je od tuda ispravljanje ovakvog utjecaja dosta delikatan posao…“

Koketirajući s ovim i sličnim citatima nebo i voda su na svim crtežima obilježeni plavom bojom, trava zelenom, a sunce žutom. Iz tih razloga sve je napravljeno uglavnom drvenim bojicama, flomasterima i drugim tehnikama koje su karakteristične za predškolski uzrast . Iako na prvi pogled radovi djeluju kao da su otisnuti u sito-tisku (ili nekoj drugoj, modernijoj print tehnici), sve je nacrtano ručno, bez ikakvih pomagala. Na kraju svakog čina stvaranja autor na neki način ošteti ili čak uništi rad, pa od takvog materijala napravi nešto novo. Tim povodom on poziva i posjetioce koji žele da naprave nešto slično na njegovim radovima slobodno pristupe tom procesu, jer će time doprinijeti neprekidnosti i sinergiji novog stvaranja.

Branko Đukić rođen je 22. lipnja 1966. godine u Zrenjaninu. Završio Akademiju umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Jovana Rakidžića. Magistrirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Slobodana Roksandića.