Izložba američke vizualne umjetnice Fritzie Brown

Na izložbi (Ne)Privremeno, koju Nacionalni muzej moderne umjetnosti od utorka, 13. veljače do nedjelje, 10. ožujka priređuje u Galeriji Josip Račić, zagrebačka kulturna javnost imat će prigodu nakon dvadeset godina ponovno se sresti s radom američke vizualne umjetnice Fritzie Brown. Riječ je o umjetnici koja je, radeći desetljećima u njujorškom Artslinku poticala kulturnu razmjenu između Istočne Europe i Sjedinjenih Američkih Država, surađivala i s mnogim hrvatskim umjetnicima.

Hrvatskoj likovnoj publici Fritzie Brown ostala je zapamćena po dvije instalacije monokromatske suzdržanosti koje su 2002. bile prezentirane na izložbi Recitativo u Galeriji Miroslav Kraljević. Prema riječima Branka Franceschija, ravnatelja Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti i tadašnjeg voditelja Galerije Miroslav Kraljević, tim radovima umjetnica je demonstrirala sposobnost sugestivne transformacije motiva čarolije svijeta oko nas i traume intime.

Zanimanje Fritzie Brown za rad u mediju umjetničke instalacije i multimedije u međuvremenu se usmjerilo prema temeljnim likovnim tehnikama pa se, prema riječima kustosa izložbe Branka Franceschija, na izložbi u Galeriji Josip Račić umjetnica predstavlja kao istančani kolorist s posebnim osjećajem za taktilne vrijednosti, umješna izvođačica koja ekonomično koristi tehnički aspekt medija. Dvadesetak recentnih za tu prigodu odabranih radova nastalo je 2022. i 2023. na Manhattanu i na imanju na sjeveru države New York, a izvedeni su tradicionalnim likovnim disciplinama poput akvarela, gvaša, kombinirane tehnike, kolaža na papiru i platnu, odnosno serijom koloriranih figura izvedenih u glaziranoj kamenini i jednom fotografijom.

Izvor: www.nmmu.hr, Kulturauzagrebu.hr, 9. veljače 2024.