Ironijski i provokativno

U petak, 12. svibnja 2023. u 19 sati u galeriji Trotoar u Zagrebu bit će otvorena samostalna izložba slikara Pavla Pavlovića naslovljena Trijumf vrlina. Trotoar je nova galerija suvremene umjetnosti, mjesto za izložbe, susrete i otkrivanje art scene. Smještena u Mesničkoj ulici 7, bit će službeno inaugurirana upravo otvorenjem Pavlovićeve izložbe. Kustosica galerije je Martina Marić Rodrigues.

Pavle Pavlović nastavlja graditi svoj već prepoznatljiv svemir. Neobično kolažiranim slikarskim scenografijama daje omaž raznim meme junacima, internet fenomenima i senzacijama, ali i strip kadrovima te vlastitim dugogodišnjim inspiracijama – slikarstvu kasne gotike i rane renesanse. Kroz motive i aktere na slikama te same nazive radova, kao i kroz naslov izložbe, autor se referira na osobno mu značajna dijela i(li) umjetnike iz povijesti slikarstva, supostavljajući ih s digitalnim jezikom gifova te camp-estetikom screensavera i stock-fotografije.

Svježim i provokativnim ironijskim odmakom, Pavle Pavlović pokazuje jedan od načina na koji suvremeno slikarstvo može konkurirati našem vremenu.

Tijekom trajanja izložbe održat će se razgovor s umjetnikom najavljen za 9. lipnja 2023. i nekoliko vođenja kroz izložbu. Izložba je otvorena do 15. srpnja 2023.

Izvor: www.trotoar-galerija.hr, Kulturauzagrebu.hr, 8. svibnja 2023.