Interpretacija Vesne Parun u Kranjčaru

U ponedjeljak, 21. kolovoza u 19 sati u Galeriji Kranjčar otvara se izložba Sanele Đurinec Raič Vesna Parun: kronologija približavanja i interpretiranja.

Koncipiranje radova za izložbu motivirano je čitanjem autobiografske proze Vesne Parun Krv svjedoka iz 1987. godine. Sanela Đurinec Raič nije pri slikarskom interpretiranju odabranih odlomaka išla putem ilustriranja sadržaja, nego putem iskazivanja njegova vlastita doživljavanja i razumijevanja. Nije zanemarila niti karakteristike samog teksta – njegovu gustoću, dubinu, isprepletenost osobnih emotivnih iskustava i mišljenja o društvenim i kulturnim fenomenima. Za sve njih pronašla je slikarske ekvivalente i tako gradila platna. U njima se na značenjskoj razini nalazi mnoštvo mentalnih slika okoliša Vugrovca i Sesveta te onih određenih obiteljskim odnosima. Na likovnoj razini, to su bujne, a ipak uravnotežene narativne kompozicije. Proces njihova nastanka bio je iznimno zahtjevan jer se temeljio na dugotrajnom iskušavanju umjetničine unutarnje percepcije i mentalne discipline, ali i snage i upornosti ruke i tijela koji drže kist satima.

Radovima su pridružene i njihove fotografske interpretacije koje je načinio zagrebački multimedijski umjetnik Zdenko Bašić i time se najbolje posvjedočilo kako kvalitetna i iskrena umjetnost omogućuje beskrajan tijek stvaranja.

Izvor: www.kranjcar.hr, Kulturauzagrebu.hr, 21. kolovoza 2023.