Interdisciplinarna plesna predstava

U nedjelju, 28. svibnja 2023. u 12 sati u Centru za kulturu Trešnjevka održat će se premijera plesne predstave za djecu i mlade Slikoples.

Predstava je nastala neobičnim susretima i različitim stvaralačkim vještinama. Događa se u dahu, u trenutnom vremenu, na licu mjesta komunikacijom plesa, slikarstva Darje Mrđen i dramaturgijom citata velikih umjetnika. Rezultat je interdisciplinarnog projekta Ples i slikarstvo, započetog 2019. godine s pojavom pandemije Covid.

Spajanje i zajedništvo bilo je zrcalo unutrašnjeg stanja svakog pojedinca. Izraz je tražio put izvan nametnutih okvira i granica u maštanju i viziji. Takva otvorena energija, elastična i neuhvatljiva, uz radoznalost, spremna je prihvatiti puno informacija i učiti u svakoj životnoj dobi.

U stvaralačkom procesu oblikovali su se novi, nevidljivi svjetove u vidljivo.

Vođeni emotivnom inteligencijom – tihim znanjem, svrsishodno se koristilo i oživjelo formalno obrazovanje – glasno znanje.

Autorica i koreografkinja: Tatjana Rupcich

Tatjana Rupcich, samostalna plesna umjetnica, završila Školu suvremenog plesa Ane Maletić u Zagrebu 1986. godine. Plesačica je, plesna pedagoginja, koreografkinja, producentica.

2006. osniva Plesne radionice Svjetlost u pokretu, 2009. istoimenu Umjetničku organizaciju Plesni studio Svjetlost u pokretu, te 2011. Udrugu Svjetlost u pokretu.

Istraživanjem suvremenijih oblika izvedbene scenske prakse stvara interdisciplinarna, multimedijalna djela surađujući s kulturnim i obrazovnim institucijama te umjetnicima i stručnjacima iz različitih polja umjetnosti i znanosti.

Autorica je 26 cjelovečernjih plesnih projekata. Dobitnica je brojnih nagrada i strukovnih priznanja: 2010. godišnja nagrada Udruge Nikola Tesla Genij za budućnost iz područja Teslinog proširenog djelovanja: inovativnosti, umjetnosti i kreativnosti, za plesni projekt prema priči Milene Jurmić Mudra šuma, Zeleni čovjek, Čović i gospođa Ambrozija.

Koreografkinje / pedagoginje: Nina Torma i Marta Vojnović

Izvođači: Ansambl mladih Svjetlost u pokretu i polaznici studija

Produkcija: Plesni studio Svjetlost u pokretu

Odabir glazbenog kolaža: Tatjana Rupcich

Scenografija: Darja Mrđen

Kostimografija: Milena Jurmić

Oblikovanje svjetla: Zdenko Trandler

Grafičko oblikovanje / dizajn: Jadranka Brečak Rogić

Audio i video montaža: Davor Rogić

Izvor: www.cekate.hr, Kulturauzagrebu.hr, 25. svibnja 2023.