Interaktivna predstava rumunjske umjetnice

Kao partner na velikom europskom projektu Stronger Peripheries, koji okuplja 14 partnera iz 10 zemalja te je posvećen izvedbenim umjetnostima, zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade Pogon u Jedinstvu u srijedu, 21. lipnja 2023. ugošćuje prvu međunarodnu premijeru, interaktivnu predstavu Point Nemo rumunjske umjetnice Catince Drăgănescu.

Point Nemo je najusamljenije mjesto na svijetu, zamišljena točka na planeti koja je najudaljenija od bilo kojeg naseljenog mjesta. Istoimena predstava rumunjske redateljice i dramaturginje Catince Drăgănescu zamišlja kako će Point Nemo izgledati u ne tako dalekoj budućnosti – na vrhuncu klimatske krize u kojoj se svijet trenutno nalazi.

Point Nemo interaktivna je predstava nastala u okviru tandema #6 projekta Stronger Peripheries. Tema tandema je pravo na budućnost, a koproducenti predstave su rumunjski partneri Cultural Center Cluj, kazalište Reactor, talijanski rezidencijalni centar L’Arboreto te Pogon.

Autorski tim predstave čine mladi rumunjski umjetnici različitih umjetničkih pozadina: Catinca Drăgănescu (redateljica i dramaturginja), Selma Dragoș (dramaturginja i izvođačica), Oana Hodade (dizajnerica zvuka, izvođačica), Mihai Păcurar (scenograf i autor videa), Alexandra Caras i Adonis Tanța (izvođačice).

Projekt Stronger Peripheries: A Southern Coalition sufinanciran je sredstvima Europske unije iz programa Kreativna Europa.

Izvor: www.pogon.hr, Kulturauzagrebu.hr, 5. lipnja 2023.